100. Kinderen van oudere vaders leven langer

Kinderen van oudere vaders leven langer, blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Oudere vaders geven hun kind tijdens de verwekking langere “telomeren”. Telomeren zijn uiteinden van chromosomen die essentieel zijn voor de bescherming van DNA.


Kinderen van oudere vaders leven langer


Zwanger.blog.nl | Liesbeth Kombrink | 30 Mei 2008

Mijn zoontje heeft mazzel … Zijn pappie was de 40 allang gepasseerd toen hij werd verwekt. Doorgaans wordt er alleen maar negatief gedaan over ‘vaders op leeftijd’. Ze kunnen niet voetballen met hun kind en meer van dat gezeur. Nu blijkt dat het ook een voordeel kan hebben. Kinderen die zijn verwekt door oudere vaders, boven de 40, leven langer dan het nageslacht van jongere mannen. Hun lichaamscellen zijn veel beter en langer bestand tegen beschadigingen die de dood inluiden. Wat een opluchting!

De studie is uitgevoerd door wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verschijnt zaterdag een onderzoeksartikel over biologische veroudering bij hart- en vaatziekten. Het AD plaatst vandaag al een artikel over het onderwerp met de veelzeggende kop: ‘Lang leven met dank aan die ouwe’ .

De onderzoekers stellen vast dat oudere vaders hun nageslacht, zowel jongens als meisjes, langere ‘telomeren’ meegeven. Die kleine onderdeeltjes vormen het uiteinde van chromosomen en zijn essentieel voor de bescherming van het dna in menselijke cellen. Hoe langer de telomeren, hoe groter de kans op een lang leven. Het is nog onduidelijk hoe het komt dat kinderen van oudere vaders sterkere cellen hebben.

Misschien is hiermee ook wel verklaard waarom vrouwen vaak op oudere mannen vallen? De Groningse arts-onderzoeker Jardi Huzen daarover in het AD: ,,Dat is een interessante vraag. Het is denkbaar dat vrouwen daar instinctief rekening mee houden. Het zou de aantrekkingskracht van oudere mannen kunnen verklaren.”


„Kinderen oudere vader leven langer”

Reformatorisch Dagblad | Binnenland | Binnenlandredactie | 30-05-2008 11:41

AMSTERDAM – Kinderen van oudere vaders leven langer. Dat komt omdat vaders op hogere leeftijd door een nog onbegrepen mechanisme hun kind tijdens de verwekking een langer uiteinde van chromosomen meegeven.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag in een onderzoek naar telomeren en biologische veroudering bij hart- en vaatziekten. Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen en essentieel voor de bescherming van het DNA.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontdekten dat de lengte van telomeren bij geboorte voor meer dan 80 procent is bepaald door de telomeerlengte van de ouders én de leeftijd van de vader.


Kinderen van oude vaders leven langer

Hart van Nederland – Groningen – Publicatie: 30/05/08

Kinderen die zijn verwekt door oudere vaders, boven de 40, hebben een langer leven voor zich dan kinderen van jongere mannen.

Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben dit ontdekt. Ze hebben onderzoek gedaan naar telomeren en biologische veroudering bij hart- en vaatziekten. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat kinderen van oudere vaders een langere telomeerlengte hebben. Ze zijn daardoor beter en langer bestand tegen de beschadigingen die bij elk persoon uiteindelijk leiden tot de dood. De wetenschappers weten nog niet hoe het komt dat kinderen van oudere vaders sterkere cellen hebben.


‘Kind oudere vader leeft langer’

AMSTERDAM – Kinderen van oudere vaders leven langer doordat hun chromosomen robuuster zijn dan in het geval van jongere vaders. Dat schrijven Groningse artsen zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde NTvG.

Lees artikel verder op: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article543221.ece/Kind_oudere_vader_leeft_langer


Kinderen van late vaders leven langer

AD | Binnenland | Door RONALD VAN GEENEN | login om te reagerenREAGEER | donderdag 29 mei 2008

Kinderen die zijn verwekt door oudere vaders, boven de 40, hebben een langer leven voor zich dan het nageslacht van jongere mannen
afbeelding vergrotenJack Post van Ophem uit Rotterdam. Hij kreeg rond zijn 60ste nog twee kinderen. FOTO ARIE KIEVIT
Hun lichaamscellen blijken veel beter en langer bestand te zijn tegen de beschadigingen die uiteindelijk bij iedereen de dood inluiden.
Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde morgen in een onderzoeksartikel over biologische veroudering bij hart- en vaatziekten. De opmerkelijke studie is geschreven door wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Zij stellen vast dat oudere vaders hun nageslacht, zowel jongens als meisjes, langere ‘telomeren’ meegeven. Die minuscule onderdelen vormen het uiteinde van chromosomen en zijn essentieel voor de bescherming van het dna in menselijke cellen. Hoe langer de telomeren, hoe groter de kans op het behalen van een hogere leeftijd.

De wetenschappers weten nog niet hoe het komt dat kinderen van oudere vaders sterkere cellen hebben.


Lang leven met dank aan ‘die ouwe’

AD | Binnenland | Door RONALD VAN GEENEN JEROEN DE VREEDE | login om te reagerenREAGEER | donderdag 29 mei 2008

AMSTERDAM/GRONINGEN – Het streven naar eeuwige jeugd, of het vertragen van ouderdom, is zo oud als de mensheid.

afbeelding vergroten
Archieffoto ANP
En al sinds het begin van de geneeskunde, bestaat de behoefte van vele medici om onze levensverwachting op te krikken.

Neem de Russische chirurg Voronoff. Rond 1920 implanteerde hij de teelballen van jonge chimpansees bij mannen op leeftijd, omdat veroudering samenhangt met de afname van geslachtshormonen. Het experiment mislukte. De apentestikels stierven af omdat het menselijk lichaam een natuurlijke afweer heeft tegen vreemd weefsel.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen bieden morgen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een minstens zo fascinerend maar veel realistischer kijkje in de stand der wetenschap op het terrein van veroudering en ziekten. In een prille zoektocht naar toekomstige behandelingen en medicijnen bij hart- en vaatziekten, verkenden zij de processen die zich in onze cellen afspelen. Veel daarover is al bekend. Bijvoorbeeld dat de lengte van zogenoemde telomeren, de uiteindes van chromosomen, iets zegt over iemands gezondheid of levensverwachting.

Vergelijk het met het plastic puntje van een schoenveter. Bij iedere celdeling ontstaan er meer rafeltjes. Na verloop van tijd is het uiteinde zo kort, dat er geen deling meer mogelijk is. Dan sterft de cel, het biologische signaal dat het einde nadert.

In het tijdschrift schrijven de onderzoekers dat dat proces veel trager verloopt bij kinderen die zijn verwekt door oudere vaders. Zij leven dus langer dan nageslacht dat door jonge mannen wordt verwekt.

,,Een wonderlijke constatering,’’ zegt de Groningse arts-onderzoeker Jardi Huzen, één van de auteurs van de studie. ,,Want we weten dat het zo is, maar nog niet precies waarom. Mogelijk heeft het iets te maken met de spermacellen van oudere mannen. Misschien zorgt natuurlijke selectie voor krachtigere stamcellen. We weten er nog onvoldoende van.’’

Schuilt in dit gegeven een biologische verklaring voor het feit dat jonge vrouwen zich vaak aangetrokken voelen tot oudere mannen? Huzen: ,,Dat is een interessante vraag. Het is denkbaar dat vrouwen daar instinctief rekening mee houden. Het zou de aantrekkingskracht van oudere mannen kunnen verklaren.’’

De studie maakt verder duidelijk dat er een verband is tussen ziekte, ouderdom en korte telomeren. Hoe korter, hoe ernstiger ziektes als kanker, Alzheimer en hart- en vaatziekten. ,,Onderzoek naar deze processen is een hype onder wetenschappers,’’ zegt Huzen. Wie een manier vindt om de telomeren op lengte te houden, vindt mogelijk een manier om ernstige ziekten te behandelen. ,,Maar dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen.’’


Kinderen van oudere vaders leven langerDe Telegraaf – 10 30 mei 2008AMSTERDAM – Kinderen van oudere vaders leven langer. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag op basis van een onderzoek naar

Onderzoek: kind oudere vader leeft langerTrouw – 11 30 mei 2008(Novum) – Kinderen van oudere vaders leven langer. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een artikel in het

‘Kind oudere vader leeft langer’Volkskrant – 8 30 mei 2008AMSTERDAM – Kinderen van oudere vaders leven langer doordat hun chromosomen robuuster zijn dan in het geval van jongere vaders.

Kind oudere vader leeft langerRTL Nieuws – 30 mei 2008Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat de kinderen van oudere vaders langer telomeren hebben. Telomeren, de uiteinden van

Kind oudere vader leeft langerKnack – 30 mei 2008Dat kinderen van oudere vaders langer leven komt omdat mannen op hogere leeftijd door een nog onbegrepen mechanisme hun kind tijdens de verwekking een

Kinderen van oude vaders leven langerHartvannederland.nl – 30 mei 2008Kinderen die zijn verwekt door oudere vaders, boven de 40, hebben een langer leven voor zich dan kinderen van jongere mannen.

Kinderen van oude vaders leven langerBlog.nl – 30 mei 2008Mijn zoontje heeft mazzel … Zijn pappie was de 40 allang gepasseerd toen hij werd verwekt. Doorgaans wordt er alleen maar negatief gedaan over ‘vaders op

„Kinderen oudere vader leven langer”Reformatorisch Dagblad – 30 mei 2008AMSTERDAM – Kinderen van oudere vaders leven langer. Dat komt omdat vaders op hogere leeftijd door een nog onbegrepen mechanisme hun kind tijdens de

Lang leven met dank aan ‘die ouwe’Algemeen Dagblad – 30 mei 2008AMSTERDAM/GRONINGEN – Het streven naar eeuwige jeugd, of het vertragen van ouderdom, is zo oud als de mensheid. En al sinds het begin van de geneeskunde,