Telegraaf
AMSTERDAM – Niet getrouwde kersverse vaders vergeten vaak het ouderlijke gezag te regelen. Hierdoor kan het voorkomen dat ze hun kind niet mogen zien of geen enkele invloed hebben op het leven van hun kind.
Doordat nieuwbakken vaders vergeten het ouderlijke gezag te regelen, naast het aangeven van hun kind bij de gemeentelijke basisadministratie, kunnen ze vaak geen invloed uitoefenen bij belangrijke zaken als schoolkeuze of medische behandelingen.
Onvoldoende
Tegenwoordig worden vier op de tien kinderen uit ongetrouwde ouders geboren. Hierdoor is het erg belangrijk geworden het ouderlijke gezag goed te regelen.
Vele papa’s zijn hiervan onvoldoende op de hoogte en komen voor een grote verassing te staan als de relatie met de moeder uitgaat. Dit leidt tot schrijnende gevallen waarbij vaders hun kindje vaak maanden of langer niet zien.
Kantongerecht
Moeders hebben automatisch ouderlijk gezag. Alleen zij hebben in beginsel zeggenschap en beslissingsrecht over het leven van het kind. Dit kan over de schoolkeuze gaan of verhuizen naar de andere kant van het land.
Vaders moeten om dit te vermijden het ouderlijke gezag regelen via het kantongerecht. Het erkennen van het kind alleen is niet genoeg.
Is het systeem van het ouderlijk gezag achterhaald? Moeten ook vaders automatisch het ouderlijke gezag over hun kind krijgen? Of is het goed dat er in de wet deze buffer is ingebouwd?
Praat met ons mee! Reageer
Commentaar Vaderkenniscentrum
Inderdaad moet het systeem op de helling. Het is absurd en voor vaders ongelooflijk ingewikkeld gemaakt om hun vaderschap te regelen. Vaders staan w.b. hun vaderschap onder curatele bij moeders die het ouderschap automatisch toegewezen krijgen. Er zijn 2 stappen ingebouwd waarvoor steeds de handtekening van moeder vereist is. (1) Erkenning bij de burgerlijke stand en (2) aanvraag gezamenlijk gezag bij het gezagsregister aan de rechtbank. Vaders denken nu dat het ouderlijk gezag bij de aangifte meteen mee geregeld is.
Peter Tromp
Vaderkenniscentrum
Reacties op Telegraafartikel – Reageer
Belachelijk. Ook vaders hebben rechten. Ook vaders kunnen heel veel van hun kinderen houden en voor hen zorgen. Moeders hebben niet het alleenrecht alleen vanwege die 9 maanden, dat maakt je nog geen betere ouder dan de vader.
Elsbeth, Amsterdam 12:18 19.08.08
Ik vind dat de vader bij de gemeente naast het erkennen ook ergens “een vinkje” moet kunnen plaatsen en daarmee het ouderlijk gezag ontvangt. Het is toch te belachelijk voor woorden dat je naar het kantongerecht moet om dit te regelen. Geldklopperij!
Bert, R’dam 12:19 19.08.08
Erkenning van het kind (uiteraard met goedkeuring van de moeder) zou automatisch dit ouderlijk gezag moeten regelen. Ik zou niet weten welke invloed een huwelijk zou moeten hebben over in welke mate je vader van een kind bent. Je bent de vader of niet en verder geen 19e eeuws ambtelijk geneuzel.
Johan, A’dam 12:29 19.08.08
Eigenlijk zou het geregeld moeten zijn bij de erkenning van het kind of bij de aangifte,dat scheeld en hoop werk en een hoop ellende entouwtrekkerij na het beeindigen van je relatie.Meestal vergeet je dit soort zaken gewoon te regelen na de geboorte,omdat je dan te druk bent met allerlei andere zaken en je er niet meteen vanuit gaat dat het ooit fout gaat.Ik heb het gelukkig achteraf goed kunnen regelen,bij het uit elkaar gaan alsnog laten vastleggen bij een advocaat
Jeroen, Sprang-Capelle 12:32 19.08.08
Ik vind dat er bij een erkenning ongeboren vrucht of erkenning bij- of na de geboorte ook automatisch het gezag voor de erkenner (vader) geregeld moet worden. Handtekening onder de akte klaar! Geen tussenkomst van de rechtbank/dus ook geen kosten!!
Isik, Zwolle 12:56 19.08.08
Ik ben vader sinds 18 januari. Er is ons van alles verteld over dat we het kind tijdig moeten erkennen, en dat we het kind moeten aangeven.Maar niemand die ons meldt dat je het ouderschap óók nog moet regelen. Ik dacht dat je bij het erkennen van het kind ook meteen ouderschap hebt.Zoiets lees je dan in de krant…Ik vind het niet raar dat kersverse papa’s dit nog wel eens vergeten…
Andy, Apeldoorn 12:59 19.08.08
ALs je getrouwd bent heb je daar geen last van. Je vind het niet een grote stap om een kind te nemen maar je vind het wel een grote stap om te trouwen.Dus dan moet je niet zeuren.
een getrouwde, zeeland 13:02 19.08.08
Aanvragen is gratis…Maar als je zo’n stap in je leven neemt mag je er je ook best in verdiepen, een voogd, testament, samenlevingscontract zijn ook extra dingen die met het krijgen van een kind erg belangrijk zijn. Ik ben wel voor het direct aanvragen tijdens het aangeven, echter de moeder moet tekenen op de een of andere manier (ze gaan meestal niet mee tijdens aangeven ivm herstel).
Erik, Bussum 13:08 19.08.08
vaders: kost geen geld hoor, effe langs bij kantongerecht en wordt direct geregeld, je krijgt papieren direct mee!
tutje, bdrecht 14:42 19.08.08
tegenwoordig doen vaders hetzelfde als moeders, ze komen van het werk en net als de moeder helpen ze ook mee met het huishouden, de kinderen hebben hun vader net zo hard nodig als hun moeder dus zou het eerlijk tegenover de vaders zijn dat zij net zoveel recht hebben op hun kinderen als de moeder anders is het gewoon discriminatie.
s.vroom, almere 15:03 19.08.08
Ik vind het wel prima zo. Let wel; ik heb het over mijn situatie. Ben blij dat ik altijd wijselijk mn mond heb dicht gehouden. Meneer had ietwat losse handjes, de vader van mn oudste dochter. Is het toch wel fijn die buffer in de wet.
Irene, rijswijk 15:09 19.08.08
sorry mensen,ik heb dit zelf aan de hand gehad als ongehuwde ouder,en dit kost dus NIETS! slechts de moeite van een enveloppe schrijven en papieren opsturen,wordt je ook keurig verteld bij aangifte van het ongeboren vrucht,je moet het net zo zien als het regelen van een testament na de geboorte,en inderdaad,doe het meteen,voor er evt. een breuk is,maar ook ivm evt overlijden van de vrouw want dan heb je als vader, ondanks de erkenning die je voor de geboorte al gedaan hebt, niet automatisch recht op je eigen kind
goed geregeld is het halve werk!, almere 17:42 19.08.08
Inderdaad moet het systeem op de helling. Het is absurd en voor vaders ongelooflijk ingewikkeld gemaakt om hun vaderschap te regelen. Vaders staan w.b. hun vaderschap onder curatele bij moeders die het ouderschap automatisch toegewezen krijgen. Er zijn 2 stappen ingebouwd waarvoor steeds de handtekening van moeder vereist is. (1) Erkenning bij de burgerlijke stand en (2) aanvraag gezamenlijk gezag bij het gezagsregister aan de rechtbank. Vaders denken nu dat het ouderlijk gezag bij de aangifte meteen mee geregeld is.
Peter Tromp (Vaderkenniscentrum), Utrecht 18:00 19.08.08
Wij hebben een zoontje van bijna 2 jaar en mijn vriend heeft hem tijdens de zwangerschap erkend. Helaas zijn wij niet geinformeerd over het regelen van het ouderlijk gezag en kwamen we hier afgelopen zomer achter omdat we onze zoon wilde laten bijschrijven in het paspoort van zijn vader. Dit zou niet moeten kunnen.
Lisa Mulder, Enschede 20:06 19.08.08
Een kind krijg je, als je mazzel hebt…
aar, j. 11:58 20.08.08
Vaders zouden al het ouderlijk gezag toegekend moeten krijgen bij het aangeven van de geboorte. Waarom al die rompslomp ernaast? Ik vind dit echt een van de meest voorkomende gevallen van (sekse)discriminatie, en het is in strijd met het gelijkheidsbeginsel.
Alleenstaande vader, Amsterdam 12:41 20.08.08
Moet je als man maar het fatsoen hebben om de vrouw in kwestie te trouwen en haar toekomst en dat van je kind(eren) veilig te stellen. Dat ze het vergeten zegt al genoeg; waren zeker bezig een pornootje te kijken. Wat een mentaliteit!!
Karen, Zaandam 12:47 20.08.08
De Nederlander is tegenwoordig toch mondig, weet alles beter en heeft overal een mening over. Dan is toch bekend dat een biologische vader iets anders is dan een wettelijke. Ga dan niet zeuren dat een vader “ineens” niets te vertellen heeft. Ik heb niets te vertellen over mijn stiefzoon, mijn vrouw niets over mijn kinderen. Valt niet altijd mee maar wel mee te leven.
Walrus, Rotterdam 14:15 20.08.08