144. Kempi – Liefdevolle vader, uiterst talentvolle zanger en rapper, maar ook straathosselaar.

Uit de titel zult u misschien begrepen hebben dat ik een fan ben van Kempi. En dat ben ik ook. Want zijn muzikale talent, ritmes, beats en taaltalent zijn uitzonderlijk.

Kempi noemt zichzelf ‘Gramma-boy’, zijn eigen aanduiding voor een jongen van de straat opgegroeid in Eindhoven, en gebruikt als geuzennaam “straat-nigga”. Zijn raps zijn (pijnlijk) oprecht en direct en vertolken in eigen taal zijn ervaringen met het ongestructureerde en ongestuurde straatleven, waarin hij moet overleven.

Zonder veel opleiding – hij keerde het onderwijs al jong de rug toe en ging de straat op – worstelt hij zowel met zijn verleden als ‘straathosselaar’ als met zijn Caraïbische afkomst. Daarnaast worstelt hij met het vaderschap over zijn zoon.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

BNN-Documentaire – Free Kempi (50 minuten)

Bron: BNN, uitgezonden op 6 september 2008

De rapper Kempi is immens populair; zijn videoclips genereren miljoenen hits op YouTube en hij trad op als voorprogramma van de rapgigant 50 Cent in de Melkweg. Voor Kempi is muziek het enige redmiddel om op een positieve manier uit een hectisch en uitzichtloos bestaan te komen. We hebben hem ruim anderhalf jaar gevolgd bij het maken van keuzes over criminaliteit, de prijs van succes en over de onmacht van het leven in een achterstandswijk. Kempi krijgt dagelijks moeilijke keuzes voor zijn kiezen. Hij worstelt met zijn leven in een achterstandswijk, waar de hoop op een goede toekomst zo goed als uitzichtloos is. Als zijn vriendin ook nog eens zwanger van hem raakt, weet hij dat hij zijn leven radicaal moet omgooien. Gaat het Kempi lukken zijn leven te beteren?

Gerelateerde artikelen: