271. Documentaire over vaders in de maak met als voorlopige titel “Baas over eigen zaad?!”

Aanmeldingen gesloten (update van 4 februari 2009):

Gezien het aantal reacties in korte tijd is documentairemaakster Annemarie van Zweeden niet langer op zoek naar mannen die een rechtszaak hebben lopen t.b.v. een omgangsregeling met hun kind(eren) om daarover te vertellen. Zij dankt iedereen hartelijk voor de goede reacties.

Zie verder het bericht van Annemarie van Zweeden zelf hieronder.

Peter Tromp
Vaderkenniscentrum

Bericht van Annemarie van Zweden van woensdag 4-2-2009 9:42

Beste Peter Tromp,

De oproep op de websites van het Vaderkenniscentrum heeft aardig wat reacties opgeleverd. Goede reacties, en zoveel dat ik je zou willen vragen om de oproep te verwijderen, als dat kan.

Want uiteindelijk is maar ruimte voor één vader en zijn ‘omgangsstrijd’ in de documentaire. En als mensen alle moeite nemen om hun verhaal op te schrijven of uitgebreid te vertellen vind ik het vervelend om daar verder niets mee te kunnen doen.

Wat voor mij een eye opener was, is dat eigenlijk alle verhalen over elkaar heen te leggen zijn. Ze volgen allemaal hetzelfde patroon. Ik vond dat schrikbarend. Het zijn geen incidenten, er is iets mis met het systeem.

Jij en andere betrokkenen wisten/weten dat natuurlijk allang. Het sterkt mij in mijn overtuiging dat het belangrijk is om middels de documentaire aandacht te schenken aan deze praktijken, om het zo maar te noemen.

Vriendelijke groeten,
Annemarie van Zweeden

———————————————————
Eerdere oproep van dinsdag 27 januari 2009 13:34

Beste lezer,

Met interesse heb ik de blog van het VKC bekeken. Op het moment ben ik bezig met een documentaire over vaders en hun verantwoordelijkheid ten opzichte van hun nageslacht. Met als voorlopige titel BAAS OVER EIGEN ZAAD?! Voor NCRV Dokument, met als producent Selfmade Films.

BAAS OVER EIGEN ZAAD?!


Op papier hebben vaders – bijna – evenveel rechten als moeders. In de praktijk staan ze als de vrouw dat wil, buitenspel. Een documentaire over macht en verantwoordelijkheid.

De verantwoordelijkheid die mannen krijgen, die ze nemen – of niet nemen – , die ze zouden willen hebben. Afgezet tegen de emancipatie en tegen wat de huidige moderne maatschappij van hen verwacht. Het gaat over de omslag in verwachtingspatronen waar zowel mannen als vrouwen mee worstelen en de dilemma’s die daarmee gepaard gaan.
Ik ben op zoek naar mannen die een rechtszaak hebben lopen tbv een omgangsregeling met hun kind(eren), en daar over willen vertellen.

De uitzending van de documentaire is gepland voor eind 2009 begin 2010. Dat kan het makkelijker maken om lopende zaken te volgen.
Er is een blog over de documentaire http://www.baasovereigenzaad.com

Ik zou het zeer op prijs stellen als u op uw blog naar mijn site wilt verwijzen of er een bericht over wilt maken.
Vriendelijke groeten,
Annemarie van Zweeden