In de opleiding tot zedenrechercheur moet meer aandacht zijn voor valse aangiften. Dat zegt Walter van Kleef van de Raad van Hoofdcommissarissen in het televisieprogramma Zembla vanavond. Hij is voorzitter van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken.
Na een echtscheiding is er vaak ruzie over de omgang met de kinderen. Een toenemend aantal vrouwen gebruikt een zeer zwaar middel om gelijk te krijgen: ze doen aangifte van seksueel misbruik door de vader. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van die beschuldigingen vals is. Maar de verhalen van de ‘slachtoffers’ zijn zo verschrikkelijk, dat de zedenpolitie ze vaak voor waar aanneemt.
Bron: Telegraaf – Binnenland – door Harrie Nijen Twilhaar zo 24 mei 2009, 05:30 | 139 reacties
AMSTERDAM – Vrouwen doen na problematische echtscheidingen over de omgang met de kinderen, steeds vaker aangifte van seksueel misbruik door vaders. Tussen de 30 en 50 procent van die meldingen van wraakzuchtige moeders is vals.
Dat constateert de Landelijke Expertgroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), de autoriteit op het gebied van politieverhoormethoden. De organisatie uit forse kritiek op de kwaliteit van de zedenpolitie.
Tunnelvisie
In de Zembla-aflevering ‘Verdachte vaders’, die vanavond via de VARA/ NPS wordt uitgezonden, constateert LEBZ-hoofd Paul van den Eshof dat zedenrechercheurs te weinig aan waarheidsvinding doen. “Ze lijden aan tunnelvisie en manifesteren zich te veel als hulpverlener.”
De verklaringen van veel moeders zijn volgens de experts dusdanig gedetailleerd en gruwelijk, dat niemand bij de zedenpolitie twijfelt aan de verklaringen. Ook kinderen worden vaak door hun moeder gedwongen om verzonnen verhalen op te hangen. In 95 procent van de zaken, waarbij na echtscheiding de moeder aangifte doet van seksueel misbruik, adviseerde de LEBZ de zedenpolitie en justitie het onderzoek direct te staken. “In nagenoeg alle gevallen heeft de aangeefster, getuige en rechercheur goede bedoelingen. Helaas is het uiteindelijke resultaat niet goed”, zegt Van den Eshof. Als vaders het seksueel misbruik niet toegeven, stappen zedenrechercheurs in veel gevallen over op ongeoorloofde verhoormethoden, zoals ‘geleide herinnering’. Hierbij manipuleren de rechercheurs en zetten zij vermeende daders dusdanig psychisch onder druk dat ze alsnog een bekentenis afleggen. Hierdoor belanden vele honderden vaders na een echtscheiding onschuldig in de cel. Als ze uiteindelijk na ingreep van de experts weer op vrije voeten komen, zijn ze vaak levenslang gebrandmerkt. Bovendien is de immateriële schade ongekend groot.
Walter van Kleef, voorzitter van de experts bij de Raad van Hoofdcommissarissen, zegt dat de oorzaak te maken heeft met verouderde politieopleidingen.
Hij ziet de problemen vooral bij zedenrechercheurs die in de jaren tachtig werden opgeleid. “De korpsleiding moet de zedenrechercheurs beter aansturen.” Van Kleef wil een landelijk onderzoek naar valse aangiften. “Als je ruim veertig zaken moet behandelen als rechercheur en je kunt er slechts dertig aan, dan moet je je gewoon tot dat aantal beperken.” Bovendien is er een groot tekort aan zedenrechercheurs in Nederland. Hij schat dat van de ongeveer tienduizend zedenaangiften per jaar er minstens duizend tot vijftienhonderd verzonnen zijn. Van Kleef opperde eerder al voorstander te zijn van een protocol voor zedenrechercheurs. De valse verklaringen leiden tot veel tijdverlies en hoge kosten. Bovendien vindt hij dat justitie moeders die zich schuldig maken aan valse aangifte, strafrechtelijk moeten vervolgen.
Na een echtscheiding is er vaak ruzie over de omgang met de kinderen. Een toenemend aantal vrouwen gebruikt een zeer zwaar middel om gelijk te krijgen: ze doen aangifte van seksueel misbruik door de vader. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van die beschuldigingen vals is. Maar de verhalen van de ‘slachtoffers’ zijn zo verschrikkelijk, dat de zedenpolitie ze vaak voor waar aanneemt.
Zoals gebeurde in de geruchtmakende zedenzaak in Breda. Begin maart 2009 werd een gescheiden vader na zeven maanden voorarrest vrijgesproken van incest met drie van zijn kinderen. ZEMBLA spreekt met de politie, het OM en de moeder die de aangifte deed in deze zaak.
Zondag 24 mei om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2
Het Openbaar Ministerie had in de Bredase zedenzaak zelf om vrijspraak gevraagd, omdat de verklaringen van moeder en de kinderen niet geloofwaardig waren. Ook de bekentenis van vader was op ongeoorloofde wijze tot stand gekomen.
Zedenrechercheurs als hulpverlener
Paul van den Eshof van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) constateert in ZEMBLA dat zedenrechercheurs te weinig aan waarheidsvinding doen en zich teveel opstellen als hulpverlener. In 95% van de zaken die de LEBZ onderzoekt bij beschuldigingen van seksueel misbruik na een scheiding adviseren zij om verdere vervolging te stoppen.
Van den Eshof: “De aangeefster heeft goede bedoelingen, de getuige heeft goede bedoelingen, de rechercheurs hebben goede bedoelingen. Alleen het resultaat is niet goed.”
Fouten door de politie
Officier van Justitie Huibert Donker erkent dat er fouten zijn gemaakt door de politie bij de zaak in Breda en onderschrijft de conclusies van het LEBZ-rapport. “Waarheidsvinding betekent ook dat je ook altijd de mogelijkheid open moet houden dat iemand het niet gedaan heeft”, aldus Donker. Dit in tegenstelling tot de politie zelf, die volhoudt dat er niets mis is gegaan in de verhoren van de verdachte vader.
Research: Hans van Dijk
Samenstelling en regie: Erwin Otten
Eindredactie: Kees Driehuis
Nieuws: ‘Opsporing in zedenmisdrijven nog lang niet op gewenste peil’
Bij de politie zijn onvoldoende goed opgeleide zedenrechercheurs. Daardoor blijven zaken liggen en blijft de kwaliteit van de opsporing onder de maat. Dat zegt W. van Kleef, voorzitter van de landelijke Expertgroep Zeden bij de Raad van Hoofdcommissarissen in de ZEMBLA-aflevering ‘Verdachte vaders’.
Vrouwen doen, na een echtscheiding, in toenemende mate aangifte van seksueel misbruik door de vader. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van die beschuldigingen vals is, maar de zedenpolitie neemt ze vaak voor waar aan.
De ZEMBLA-aflevering ‘Verdachte vaders’ is zondag 24 mei om 21.45 uur te zien bij de VARA/NPS op Nederland 2.
Van Kleef ziet het probleem vooral bij de generatie zedenrechercheurs die in de jaren tachtig is opgeleid. ‘Daar is meer aandacht voor het slachtoffer dan in relatie tot de waarheidsvinding op z’n plaats zou zijn geweest.’ Van Kleef vindt dat de leiding van de politie meer sturing moet geven: ‘Als je veertig zaken hebt en je kunt er maar dertig goed oppakken, beperk je dan tot die dertig.’
Aangifte na een scheiding
P. van den Eshof van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) concludeert dat in 95% van de zaken, die de expertisegroep onderzoekt bij beschuldigingen van seksueel misbruik na een scheiding, de LEBZ adviseert om verdere vervolging te stoppen. Van den Eshof in ZEMBLA: ‘De aangeefster heeft goede bedoelingen, de getuige heeft goede bedoelingen, de rechercheurs hebben goede bedoelingen. Alleen het resultaat is niet goed.’
Schrijnend voorbeeld is de geruchtmakende zedenzaak in Breda. Begin maart 2009 werd een gescheiden vader na zeven maanden voorarrest vrijgesproken van incest met drie van zijn kinderen. In ZEMBLA spreken de politie, het OM en de moeder die de aangifte deed over deze zaak.
Research: Hans van Dijk
Samenstelling en regie: Erwin Otten
Eindredactie: Kees Driehuis
ZEMBLA: ‘Verdachte vaders’, zondag 24 mei 2009 om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.
Gerelateerde artikelen:
1. Uit rapport van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) van het OM blijkt dat incestbeschuldigingen door moeders bij echtscheiding in 95% van de gevallen onterecht zijn
Afgelopen oktober 2008 heeft een speciale expertisegroep van het Openbaar Ministerie (OM) een rapport geschreven over beschuldigingen en aangiften van sexueel misbruik in scheidingsconflicten waaruit blijkt dat deze in 95% van de gevallen niet tot vervolging leiden.Alle informatie over dit rapport is terug te vinden op de website van het vaderkenniscentrum op Vaderkenniscentrum bericht nr. 203
2. Ook uit onderzoek in Duitsland blijkt dat incestbeschuldigingen door moeders bij echtscheiding in 95% van de gevallen onterecht zijn.
“Nur in 8 % aller Fälle sieht das Gericht den Vorwurf gegen den Vater als bestätigt an. Nach dem Rechtsgrundsatz der Unschuldsvermutung (“in dubio pro reo”), der auch in der Bundesrepublik Verfassungsrang hat, gelten die in familienrechtlichen Verfahren bezichtigten Väter demnach in 92 % der Fälle als unschuldig. In 6 % aller Fälle hegt das Gericht trotz fehlender Bestätigung Restzweifel und bei 2 % aller Vorwürfe wird eine andere Person als der beschuldigte Vater als Täter vermutet. 84 % aller Missbrauchsvorwürfe gegen Väter entbehren demnach jeglicher Substanz(S. 54).”
2. Mißbrauch mit dem sexuellen Mißbrauchsvorwurf bei 95% der Anschuldigungen In 40% aller strittigen Sorge- und Umgangsrecthsstreitigkeiten wird der Vorwurf des sexuellen Mißbrauchs erhoben. Laut FamRZ 2/2000 bewahrheiten sich aber 95% dieser Anschuldigungen nicht. Was passiert eigentlich mit denjenigen, die mit falschen Mißbrauchsvorwürfen versuchen, das alleinige Sorgerecht an sich zu reißen? In der BRD kommen sie in der Regel ohne Strafe (und mit Sorgerecht ausgestattet) davon. Es lohnt sich noch immer und keiner denkt an die Folgen für die Kinder.
“Das Phänomen der sexuellen Falschbeschuldigung ist bekannt, aber nur wenige kennen das tatsächliche Ausmaß. Laut Siegfried Willutzki, Familienrichter am OLG und ehemaligen Vorsitzender des Familiengerichtstages, wird in 40 % aller strittigen Sorge- und Umgangsrechtsstreitigkeiten der Vorwurf des sexuellen Missbrauchs erhoben. Laut FamRZ 2/2000 bewahrheiten sich aber 95 % dieser Anschuldigungen nicht. Aufgrund unserer Arbeit in der Betreuung vieler Einzelschicksale müssen wir leider bestätigen, dass diese Angaben nicht übertrieben sind.”
“Der nicht sorgeberechtigte Elternteil wird für Schulprobleme, Schlafstörungen, Aggressivität nach Besuchen verantwortlich gemacht. Er wird nicht (mehr) über besondere Anlässe des Kindes wie Schulfeste, Sporttage usw. informiert, geschweige denn dazu eingeladen. Das Kind – vielleicht erst drei Jahre alt – soll selber entscheiden, ob es den andern Elternteil sehen will. Manche sorgeberechtigten Mütter schrecken nicht einmal vor dem ungerechtfertigten Vorwurf des sexuellen Missbrauchs zurück und provozieren somit das Ende des persönlichen Kontaktes zwischen Vater und Kind. [1] Diese Störungen werden für die Kontinuität der Beziehung zwischen dem Kind und dem nicht sorgeberechtigten Elternteil allmählich bedrohlich. Sie behindern die persönlichen Kontakte massiv. Es hat sich ein Prozess der Entfremdung angebahnt.”
Voetnoot [1]: “Untersuchungen in Deutschland haben gezeigt, dass sich der Verdacht des sexuellen Missbrauchs im Zusammenhang mit Sorge- und Besuchsrechtsstreitigkeiten in mehr als 90 Prozent der Fälle nicht bestätigt (Schade, B. 1995, Angaben zur Statistik bei Verfahre von sexuellen Missbrauchsvorwürfen in familienrechtlichen Gerichten, Tagungsdokumentation epd. DokNr. 40/95, 25. September 1995).”
3. Kinderombudsman Jos Aalders: Hoever niet willende ouders soms gaan bewijst dit trieste verhaal
Gerelateerde artikelen over valse beschuldingen doore moeders na een scheiding bij Vaderkenniscentrum.nl:
Kwaadwillende moeders – valse beschuldigingen – collaborerende hulpverleners (crèche, paranormale genezers) – Vader vals beschuldigd Vaderkenniscentrum, Nr. 156, zondag, september 21, 2008 http://vaderkenniscentrum.blogspot.com/2008/09/156.html
OM rapport – Incestbeschuldigingen door moeders bij echtscheiding meestal onterecht blijkt uit rapport Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken Vaderkenniscentrum, Nr. 203, zondag, november 23, 2008 http://vaderkenniscentrum.blogspot.com/2008/11/203_23.html
Tuchtrecht gezondheidszorg LJN: YG0843: Huisarts gewaarschuwd omdat hij, zonder vader te informeren, moeder adviseert om de kinderen aan te melden bij het Centrum Psychotraumatische Hulpverlening Flevoland. Ook advies dient beschouwd te worden als medische verrichting. Vaderkenniscentrum, Nr.734a, dinsdag, maart 01, 2011 http://vaderkenniscentrum.blogspot.com/2011/03/734a.html
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.