351. Slegs Vir Vroue – De nieuwe Gender Apartheid in het Amersfoortse buurtwerk

Vir gebruik deur vroue – Slegs vroue

Amersfoortse Stadverordeninge: Uitgehou vir die uitsluitlike gebruik van vroue. Hier die gebruik

Grotere kaart weergeven

Het – buurthuiskamer – project aan de Gasthuislaan 85a in Amersfoort.

Zoals sommigen van jullie misschien al weten is er een nieuw project gestart door de Alliantie in samenwerking met de SWA.

Het zou een ruimte moeten zijn voor en door de bewoners.

Helaas blijkt het toch niet voor alle bewoners bedoeld. Gisteren probeerde ik wat mensen van SWA en de Alliantie te bereiken om iets leuks te doen in deze buurthuiskamer. Tot mijn grote verassing kreeg ik te horen dat het alleen voor vrouwen en kinderen was.

Mannen zijn hier niet welkom en het is dus absoluut niet de bedoeling dat mannen gebruik maken van buurthuiskamer project. Kennelijk is deze buurthuiskamer dus een verlengstuk van het vrouw en kind centrum in Amersfoort?

Het blijkt gemeentelijk beleid om vrouwen en kinderen als een geheel te zien en mannen en vaders met de status apart te betitelen.

Hoezo horen vaders niet bij kinderen? Waarom zijn mannen en vader niet welkom en mogen wij geen gebruik maken van deze ruimte?

De opbouwwerkster Femmie van Diest verzuchtte over vaders en jongeren als volgt: ,,Het blijft een lastige factor’’.

Vervolgens roept ze suggestief dat mannen en jongeren te claimend zouden zijn en het daarom legitiem voor vrouwen is om het alleenrecht op te eisen voor het gebruik van de buurthuiskamer (over claimen gesproken).

Ik ben hier heel boos over dat mannen geen gebruik mogen maken van deze ruimte.

Mijn kwaadheid werd pas echt gevoed toen ik werd aangesproken door een Marokkaanse man uit de wijk die vertwijfeld en heel geïrriteerd was over het feit dat hij geen gebruik mocht maken van de buurthuiskamer. Hij vertelde en verweet mij: “jullie doen het zelf, dat onderscheid maken tussen mannen en vrouwen”.

Hoe kunnen wij ooit verwachten dat buitenlandse mensen op een goede manier integreren en emanciperen als klip en klaar blijkt dat het gemeentelijk beleid is om constant onderscheid te maken en structureel, zo lijkt het, vaders en mannen apart zet van kinderen en hun opvoeding.

Dennis Grippeling
Coördinator van ManKindCentrum Amersfoort, een burgerinitiatief

Stop gescheiden inburgering!

Bron: DePers.nl – Gepubliceerd: woensdag 1 juli 2009 23:36 – Update: 2 juli 2009 06:56

Minister Eberhard van der Laan (Integratie) wil dat er vanaf begin volgend jaar geen nieuwe gescheiden inburgeringscursussen meer worden aangeboden door gemeenten. De PvdA-minister vindt dat mannen en vrouwen gewoon met elkaar moeten inburgeren.

Dat blijkt uit een brief van Van der Laan aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van zijn ministerie blijkt dat 85 procent van de gemeenten het met hem eens is.

Van der Laan wil bij hoge uitzondering nog gescheiden inburgering tijdelijk toestaan als duidelijk is dat dat vrouwen naar de klassen trekt die anders thuis zouden blijven. Hij laat nog onderzoek doen naar de claim van die gemeenten die gescheiden klassen aanbieden, dat dat meer vrouwen zou trekken. Die gemeenten krijgen wel al binnenkort van de minister een verzoek om in de toekomst alleen nog gemengde klassen aan te bieden.

Duur

Een inburgeringstraject in de gemeente Amsterdam is ongeveer twee keer zo duur als in nabijgelegen gemeenten. In de hoofdstad kost een gemiddeld traject 12.000 euro. Haarlem, Haarlemmermeer en Alkmaar hebben slechts tussen de 5000 en 6000 euro nodig per persoon die een inburgeringscursus volgt.

Inburgering

Ongeveer acht op de tien migranten slagen voor hun inburgeringsexamen. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie voor Integratie eind vorig jaar bekend heeft gemaakt. In 2008 deden tot en met oktober bijna 6300 mensen het inburgeringsexamen, waarin zij getoetst worden op hun kennis van de Nederlandse taal en maatschappij. Bijna 5000 personen slaagden.

Zie ook:

BuurtHUISkamer in Ganskuijl 24 juni van start
Bron: DeStadAmersfoort.nl – Lokaal nieuws – zondag 14 juni 2009

VERMEERKWARTIER – Op woensdag 24 juni zal de BuurtHUISkamer in de buurt Ganskuijl/Gasthuislaan feestelijk in gebruik worden genomen.

De buurt Gasthuislaan/Ganskuijl is een Amersfoort Vernieuwt gebied. (Gemeente, politie, SWA en de Alliantie Eemvalleiwerken nauw samen om de woon- en leefomstandigheden op peil te brengen en -te houden.

Het SWA-opbouwwerk heeft daarvoor het concept “BuurtHUISkamer” ingebracht, en dat met een heel positief resultaat: In samenwerking en afstemming tussen de SWA en de Alliantie Eemvallei, de realisatie van een kleinschalige ontmoetingsvoorziening, overdag en ’s avonds, en dat heel dichtbij in de eigen buurt!

De Alliantie Eemvallei heeft op tijdelijke basis, een zogenaamde. “overdagwoning” ter beschikking gesteld voor kleinschalige activiteiten. De SWA heeft in deze woning, naast de huiskamer en keuken, eigen afsluitbare ruimtes.

De overdagwoning is tot 16.00 uur in gebruik door bewoners van de Gasthuislaan even nummers die overdag niet in hun woning kunnen zijn in verband met renovatiewerkzaamheden. Na 16.00 uur, ook ’s avonds, kunnen de andere wijkbewoners, onder begeleiding van en in samenwerking met SWA-opbouwwerk, -kinderwerk en /of -volwassenenwerk gebruik maken van deze voorziening.

Door samen met bewoners te organiseren, in deze BuurtHUISkamer, realiseert de SWA een kleinschalige voorziening,die een schot in de roos is voor met name deze buurt! Bewoners waren al lang enthousiast: “ Er is al een Buitenkast, wij willen graag een soort Binnenkast!”

Het Oranje Fonds verrast deze buurt ook nog eens. Zij gaan het eerste Amersfoortse buurtcadeau uitreiken. 2500 euro gaat besteedt worden aan voorzieningen voor de BuurtHUISkamer. En 500 euro wordt gebruikt voor de feestelijke start.

Op 24 juni van 16.00 uur tot 18.00 uur wordt deze BuurtHUISkamer feestelijk in gebruik genomen: één van de moeders en één van de kinderen zullen, samen met Femmie van Diest, opbouwwerk SWA, het officiële deeltje voor hun rekening nemen.

De vrouwengroep verwelkomt belangstellenden en buurtbewoners met allerlei lekkers, er natuurlijk is er (waarschijnlijk levende) muziek.

De meidengroep van De Ganskuijl heeft voor het interieur in de BuurtHUISkamer iets speciaals gemaakt, en ook het cadeau van het Oranje Fonds zal worden onthuld.

Dat alles in aanwezigheid van een afvaardiging vanuit het Oranje Fonds, de Alliantie-Eemvallei, de gemeente, SWA en natuurlijk alle wijkbewoners.

Geschiedenis van de Apartheid:
Cape Town History and Heritage

Projectontwikkelaar de Alliantie Eemvallei