418. Fijne feestdagen en een succesvol 2010 … ook aan drie wijze Utrechtse familierechters en het dappere 14-jarige zeilmeisje Laura Dekker ….


Hallo allemaal,

Net terug van de traditionele kerstmis op kerstavond wil ik jullie allemaal fijne dagen toewensen en een goed 2010. Maak er wat moois van in 2010. En .. laten we er ook samen wat moois van maken.

Een opsteker is alvast dat drie Utrechtse familierechters zelf gisteren recht spraken en daarbij afstand namen van kinderbescherming en jeugdzorg als adviseur en wederpartij bij de door hen geëiste uithuisplaatsing van het 14-jarige zeilmeisje Laura Dekker. De drie rechters hadden geen wijzer besluit kunnen nemen. Een uithuisplaatsing bij jeugdzorg en kinderbescherming had het licht uit de ogen van dit dappere meisje geslagen. In plaats daarvan hebben de drie rechters aan alle partijen incl. jeugdzorg en kinderbescherming nu de gezamenlijke taak en horizon meegegeven tot samenwerking bij het daadwerkelijk mogelijk maken van de realisatie van de grote droom van Laura.

Een mooi familierechteinde van 2009 dat “met recht” hoop geeft op meer onafhankelijke en zelfstandige familierechtspraak waarin ook meer verantwoordelijkheid door rechters genomen zal worden.

Groet en de beste wensen voor 2010,

Peter Tromp
Vaderkenniscentrum

1. Voor wie de uitspraak van de drie Utrechtse rechters van afgelopen week er nog eens zelf op wil naslaan, zie:

Laura mag bij haar vader blijven wonen
Rechtspraak.nl – Centrale redactie – 23 december 2009
http://www.rechtspraak.nl/Actualiteiten/Laura+mag+bij+haar+vader+blijven+wonen.htm

2. En hoe heette de lezing van Joep Zander heel veel jaren terug voor een gezelschap Nederlandse familierechters ook al weer?
Juist ja: “Rechtspreken, buikspreken, linkspreken, kromspreken, uitspreken en tegenspreken……………….. “

En voor wie deze lezing er toch nog eens zelf op na wil naslaan zie:

Rechters die krom en link zijn
Clientenorganisaties in het familierecht over de kwaliteit van de rechterlijke macht.
in opdracht van het Platform Samenwerkende Cliëntenorganisaties in de Jeugdzorg en het Familierecht. Tekst; Joep Zander.
http://joepzander.nl/rechters.htm