593. Documentaire EX-MOEDER van Nadine Kuipers (Uitgezonden op 7 oktober 2010 op Nederland 2 om 22:55 uur)

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Documentaire Ex-moeder

Nederland2, Holland Doc, VPRO, NPS, donderdag 7 oktober 2010, Uitzendtijd: 22:55 – 00:00 uur
http://gemi.st/11507974

Ex-moeder – Documentaire van Nadine Kuipers.

Wilma, de moeder van filmmaker Nadine Kuipers, is drugsverslaafd. Na lange tijd gescheiden te zijn geweest, leren ze elkaar zeven jaar geleden opnieuw kennen. Nu kampt Nadine met tegenstrijdige gevoelens. Moet ze blijven vechten voor haar moeder of kan ze zich beter richten op haar eigen leven? Dit is het verhaal van de (on)voorwaardelijke liefde van een dochter voor haar moeder en de wens soms liever een ex-moeder te hebben.

Het beste wat de filmmaakster is overkomen, is dat zij haar drugsverslaafde moeder 23 jaar niet heeft gezien. Zij groeide op bij haar opa en oma en later bij haar vader en heeft die tijd gebruikt om haar leven op te bouwen. Nu staat zij aan het begin van haar carrière als filmmaker, terwijl haar moeder de grip op haar leven steeds meer lijkt te verliezen. Na een brand in het huis van Wilma besluit Nadine dat er nu echt iets moet veranderen. Het is helder, de rollen zijn omgedraaid. Nadine hoopt 23 jaar gemis in te kunnen halen, maar tegen welke prijs?

Fragment: Bekijk een fragment van Ex-moeder

Nadine Kuipers studeerde in 2007 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met de documentaire Moeders mooiste. In 2009 zond de AVRO haar documentaire Up Close: Kiev – Parijs The Nex Topmodel uit.

Trailer van documentaire “EX-MOEDER” op You Tube

YouTubenff | 10 september 2010

EX-MOEDER werd vertoond op het Nederlands Film Festival 2010.
Regie: Nadine Kuipers.

De relatie tussen filmmaakster Nadine Kuipers en haar moeder Wilma is gecompliceerd. Vanwege Wilma”s drugsverslaving hebben ze elkaar jaren niet gezien. Nadine groeide intussen eerst op bij haar opa en oma en later bij haar vader, waarna zij jong de wereld in trok. Toch speelt moeder Wilma inmiddels een grote rol in het leven van de documentairemaakster: altijd staat de dochter voor Wilma klaar. En dat, zo ontdekt Kuipers, begint haar op te breken. Moet ze haar afhankelijke moeder bij blijven staan, terwijl die er nooit voor haar dochter heeft kunnen zijn? En waar is haar eigen leven eigenlijk? In deze zeer persoonlijke documentaire filmt Kuipers een recente periode uit het leven met haar moeder en zet ze haar camera tevens in als dagboek om haar gedachten op een rijtje te zetten. Ze filmt zichzelf tijdens talloze telefoongesprekken die ze voert voor haar moeder en ze laat zien hoe ze haar moeder – vaak tevergeefs – streng toespreekt. Er moet iets veranderen, zo beseft de toegewijde dochter. Maar wat? En wat is haar rol daarin?

Dubbelklik op de afbeelding voor een grote weergave!