684. Scènes uit het omgangshuis (NCRV Dokument TV, 10 januari, Ned 2, 23:00 uur)

Ouders (lees vnl. vaders) en kinderen na scheiding in Nederland: Omgang onder toezicht van de pedagogische juffrouwen en mevrouwen van de jeugdzorg en de kinderbescherming

Een onthullende NCRV-dokumentaire over omgangshuizen als de nieuwe sterfhuisconstructie van jeugdzorg & kinderbescherming voor ouderkindrelaties na een scheiding.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Scènes uit het omgangshuis

NCRV Document op maandagavond 10 januari 2011 op Nederland 2 om 23.00 uur (Herhaling op vrijdagmorgen 14 januari 2011 op Nederland 2 om 11.05 uur)

Ben je in staat na de echtscheiding je verdriet en je pijn opzij schuiven om zakelijke afspraken te maken met je ex over de omgang met de kinderen? Bij de ex-partners die elkaar, gedwongen door de rechter, ontmoeten in het omgangshuis is dat niet het geval. Onder toezicht leren ze weer met elkaar communiceren. Het omgangshuis is een neutrale ontmoetingsplaats voor gescheiden ouders en hun kinderen. Hier wordt geprobeerd het vertrouwen tussen de leden van het gebroken gezin te herstellen om tot een werkzame omgangsregeling te komen. De bezoeken vinden plaats onder streng toezicht.

Documentairemaakster Saskia Gubbels volgt in Scènes uit het omgangshuis twee gebroken gezinnen tijdens het pijnlijke proces om een nieuwe vertrouwensband op te bouwen.

Robert en Martine hebben elkaar tijdens een modeshow ontmoet. Toen Robert dezelfde dag nog zei; ‘wij gaan trouwen’, lachte Martine hem uit. Maar toen Martine later in de relatie zelf op haar knieën ging om Robert ten huwelijk te vragen, leek het geluk niet op te kunnen. Nu treffen Martine en Robert elkaar in het omgangshuis, om daar in het belang van hun zoon Joey, hun gesneuvelde vertrouwen weer op te bouwen. Martine is erg bang om haar zoon bij zijn vader achter te laten, daarvoor zijn de wonden te diep. Robert kan niet wachten om zijn zoon weer voor zich alleen te hebben. Wanneer hij tijdens zijn eerste lange omgangsdag Joey meeneemt en er volgens eigen zeggen een ‘topdag’ van maakt, zijn de gevolgen desastreus.

Valerie en Marco ontmoetten elkaar in haar geboorteland Uruguay. Al snel is Valerie zwanger van hun eerste kind, en besluiten ze om in Nederland een toekomst op te bouwen. Ze dromen er van om samen oud te worden, en na hun dochter Mariah wordt zoon Patrick geboren. Dan gaat het mis. Na een verblijf van 6 weken in het buitenland verwijt Valerie Marco dat hij vreemd is gegaan. Marco verwijt Valerie hetzelfde. Een ‘vechtscheiding’ volgt en de kinderen worden toegewezen aan Marco. Valerie mag iedere drie weken een uurtje met haar zoontje Patrick spelen in het omgangshuis. Dochter Mariah komt niet mee, volgens Marco en zijn ouders wil zij niets meer met haar moeder te maken hebben.

Via video opnames van de ex-partners probeert het omgangshuis ouders inzicht te geven in het omgangsproces met hun kinderen. Hoe moeilijk dit is blijkt uit de reactie van vader Marco, als hij zijn ex lief ziet spelen met zoon Patrick. Hij zegt ‘kotsmisselijk’ te worden van de opnamen. Scènes uit het Omgangshuis is een aangrijpende documentaire over macht en onmacht, hoop en wanhoop, liefde en de teloorgang daarvan.

Reageer in het NCRV Dokument Forum

Het NCRV Dokument forum met links naar de eerste reacties op ‘Scènes uit het omgangshuis’

Forum NCRV Dokument – 10 januari 2011
http://dokument.ncrv.nl/forum/uitzendingen-2011/10-januari-sc%C3%A8nes-uit-omgangshuis

Welkom op het forum van Dokument. Het staat je vrij om alles in het forum te lezen. Wil je zelf reageren of een onderwerp aandragen? Log dan in. Nog geen account? Maak dan eerst je eigen account aan. Houd het wel gezellig en netjes in dit NCRV forum. Beledigende teksten of reacties staat de webredactie van NCRV-Dokument niet toe, opbouwende kritiek wel.

reactie op : scenes in het omgangshuis – 1
11 januari 2011 – 2 uur 55 min geleden – door DAGSCHRIFT
8 min 33 sec geleden – door Chrisjetina

Scènes uit het omgangshuis – 1
10 januari 2011 – 8 uur 32 min geleden – door jokehissink
11 januari 2011 – 1 uur 15 min geleden – door werker

verwerkingsweeën – 0
10 januari 2011 – 8 uur 22 min geleden – door enneagram
Er zijn nog geen reacties

omgangshuis – 1
10 januari 2011 – 8 uur 59 min geleden – door jacna
10 januari 2011 – 8 uur 37 min geleden – door Ervaring85

ontvadering: sex is ongelijk aan sexe an variatie ongelijk aan diversiteit – 1
7 januari 2011 – 4 dagen 6 uur geleden – door AdVader
10 januari 2011 – 8 uur 50 min geleden – door enneagram

kinderen naar moeder – 0
10 januari 2011 – 8 uur 52 min geleden – door haajee
Er zijn nog geen reacties

Nog word er niet aan de kinderen gedacht – 1
9 uur 2 min geleden – door Ervaring85
8 uur 54 min geleden – door jacna

Wederom het paard achter de wagen. – 1
10 januari 2011 – 9 uur 7 min geleden – door Juspol
10 januari 2011 – 8 uur 56 min geleden – door jacna

Voorproefje ‘Scènes uit het Omgangshuis’ op 10 januari om 23:00 uur, Ned 2

YouTubeNCRVDokument | 10 januari 2011

Categorie: Mensen & blogs
Labels: echtscheidingomgangshuisomgangsregelingscheidenkinderenscènes uit het omgangshuis