734. Prof. dr. Louis Tavecchio: ‘Schooljuf moet een beetje meester zijn’

Bron: AD – Nieuws – 01/03/11 20u00


ARCHIEFFOTO ANP

AMSTERDAM – Vrouwen in de kinderopvang en het basisonderwijs moeten leren hoe ze wat leuker met kleine jongens om kunnen gaan. Ze moeten zich minder ergeren aan de herrie en de beweeglijkheid die nu eenmaal aan jongetjes kleeft, hen niet de hele tijd verbieden en vooral niet uitstralen dat ze jongens eigenlijk veel lastiger vinden dan meisjes. Schooljuffen moeten een beetje de attitude van de meester overnemen, nu er steeds minder mannen zijn die met kleine kinderen willen werken.

Dat stelt Louis Tavecchio, die donderdag afscheid neemt als bijzonder hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Het Europees parlement heeft vorig jaar besloten dat er in 2020 minstens 20 procent mannen in de vroegkinderlijke opvang moeten werken. Maar de realiteit is dat het nog lang niet zover is. Misbruikaffaires hebben er voor gezorgd dat werken met jonge kinderen voor mannen steeds minder aantrekkelijk is. Mannen in de kinderopvang voelen zich bijna minderwaardig, omdat ze niet zelden worden gezien als potentiële daders. Een paar engerds hebben het bedorven voor de grote groep mannen die het beste voor heeft met kinderen.”

Tavecchio vindt het heel belangrijk dat kleine jongens in hun dagelijkse nabije omgeving ook met mannen omgaan. ,,Ze hebben een mannelijk rolmodel nodig om zich evenwichtig te kunnen ontwikkelen. Maar belangrijker: mannen begrijpen jongens ook beter. Al vanaf de peuterleeftijd speelt het testosteron op: jongetjes willen iets doen met hun lijf, rennen en klimmen, hebben weinig met de sociale interactie waar meisjes zo goed in zijn, kortom: ze verstoren de rust. Een man herkent dat beter dan een vrouw.”

Tavecchio geeft op dit moment met enkele collega’s in het hele land workshops voor schooljuffrouwen, om hen te leren hoe kleine jongens in elkaar zitten en hoe ze daar prettig mee om kunnen gaan. ,,Want deze vrouwen zijn belangrijk: zonder hen zou er op dit moment geen kinderopvang of basisonderwijs in Nederland mogelijk zijn.”

Tavecchio pleit ervoor om zowel voor mannen als voor vrouwen die met jonge kinderen werken snel strengere maatregelen te nemen om misbruik te voorkomen. ,,Schrijf voor dat er altijd minstens twee volwassenen bij een groep kinderen moeten zijn. Dat is veiliger en het maakt verdachte handelingen een stuk moeilijker. Daarnaast mag er nergens een ruimte zijn waar een begeleider zich met een kind kan terugtrekken. Want de foute mensen zijn zo gehaaid, ze zien in een mum van tijd kans om toch even wat mooie plaatjes te schieten.”

,,Het is erg dat het nodig is, maar het is de prijs die we moeten betalen in het belang van het kind. Wie het goed meent snapt het belang van zulke voorschriften en wie er bezwaar tegen heeft, moet je niet willen hebben als begeleider.” Tavecchio verwacht donderdag bekend te kunnen maken dat er in Amsterdam een promotie-onderzoek start naar het effect van ,,goede” mannen op de ontwikkeling van jonge kinderen. (ANP/DHE)