80. De sociale woningmarkt is een schandaal – gescheiden vaders met kinderen kunnen achteraan sluiten met alle ellende van dien

“De sociale woningmarkt is een schandaal – gescheiden vaders met kinderen kunnen achteraan sluiten met alle ellende van dien” schrijft een vader in de Telegraaf verbijsterd en ook woedend in reactie op onderstaand artikel. En hij heeft helemaal gelijk. In Nederland heeft alleen de gemeente Amersfoort een fatsoenlijke regeling voor gescheiden vaders met kinderen.

Zie verder ook: Amersfoort heft in huisvestingsverordening discriminatie tussen beide scheidende ouders op


De sociale woningmarkt is een schandaal, alleen buitenlanders en asielzoekers en nieuwe gastarbeiders krijgen alle voorrang en jongeren, gescheiden vaders met kinderen kunnen achteraan sluiten met alle ellende van dien, in Amsterdam is de regel, alleen buitenlanders binnen door buitenlanders geregeld.

HvdV, B’dorp | 10:14 | 21.03.08


Vier asielzoekers in één huis zetten


Telegraaf.nl – Binnenland – door Jouke Schaafsma vr 21 mrt 2008, 05:00 | 106 reacties

DEN HAAG – Drie of vier asielzoekers per huis moet het enorme huisvestingsvraagstuk dat door de pardonregeling is ontstaan, snel helpen oplossen.

Gemeenten moeten in twee jaar 27.500 asielzoekers die Nederlander zijn geworden, een woning bieden. Het omkatten van huurwoningen naar huizen voor drie of vier nieuwe Nederlanders biedt daartoe een simpele en snel te realiseren oplossing, zegt Ed Nijpels, voorzitter van de Taskforce Huisvesting Statushouders. De Taskforce is door het kabinet in het leven geroepen om gemeenten en provincies te begeleiden bij de huisvesting van de vluchtelingen en voormalige illegale vreemdelingen. Volgens de Taskforce is negentig procent van de gepardonneerden alleenstaand en hebben ze dus niet een volledige huurwoning nodig.

“Als je eengezinswoningen omkat tot huizen waar drie of vier mensen in kunnen wonen, dan zou je snel aan meer mensen plaats kunnen bieden”, zegt Nijpels. “We hebben berekend dat er in totaal 20.000 nieuwe woonruimten nodig zijn.”

Volgens Nijpels zal de druk op bepaalde buurten niet onevenredig groot worden door het bij elkaar plaatsen van nieuwe Nederlanders in één huis omdat voor elke stad naar omvang berekend is hoeveel gepardonneerden er gehuisvest moeten worden. Het kabinet heeft de gemeenten en provincies als taak gesteld eind 2009 alle mensen die onder de pardonregeling vallen, een permanente plek te bieden. De Taskforce heeft gisteren bekend gemaakt hoe ver de gemeenten daar nu mee zijn. Slechts een paar provincies – Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Zeeland – lopen op schema. De rest loopt achter.