De Opvoeders – Theaterlezing met Frank Meester en Stine Jensen (Humanistisch Verbond)

We leven in een tijd zonder algemeen geldende opvoedbijbel en dus dringt de vraag zich op: wanneer doe je het goed als ouder? Frank Meester en Stine Jensen, beiden filosoof én ouder, gaan op zoek naar het antwoord op die vraag. Dat doen zij tijdens de theaterlezingen De opvoeders, vanaf 2 oktober op vijf plaatsen in het land.

Talloze boeken en opvoedgoeroes schetsen een spookbeeld. We verwennen onze kinderen te veel. Tijd om de denkbeelden van verschillende filosofen weer eens tegen het licht te houden. Zoals die van Rousseau: “Je moet het kind alles zelf laten ontdekken.” Opvoeders zoeken naar een balans tussen kinderen doodknuffelen, beschermen, begrenzen en ze totale vrijheid geven. Stine Jensen (gescheiden, 1 dochter van 6) en Frank Meester (getrouwd, 2 tienerzonen) onderzoeken deze balans en nemen oude en nieuwe denkers mee, van Rousseau en Kant tot Verhaeghe en De Jong. Want zegt Meester: “Opvoeden is echt niet leuk, juist omdat je zo van je kinderen houdt.”

Kinderen opvoeden tot kritische, onafhankelijke en empathische geesten, hoe doe je dat? Waar haal je je inspiratie vandaan? Denken we genoeg na over onze opvoedstijl, of misschien te veel? Of hebben we onze handen al vol aan de combinatie werk, opvoeden, eten op tafel en zijn we blij als de boel niet uit de hand loopt? Jensen vraagt zich vooral af of ze niet wat strenger zou moeten zijn: “Verwen ik haar niet te veel?” en Meester is er verbaasd over dat zijn zonen geen aanstalten maken het huis uit te gaan. Meester: “Nu ze allebei een diploma hebben, zit mijn taak er wel zo’n beetje op.”

Tijdens een wervelende theaterlezing stellen zij deze en andere zaken aan de orde en gaan met het publiek op filosofische én lichtvoetige wijze op zoek naar antwoorden.

  • Zondag             2 oktober          Hedon, Zwolle
  • Woensdag        5 oktober          De Lichtfabriek, Haarlem
  • Zondag             9 oktober          Groninger Forum, Groningen
  • Woensdag        9 november       De Lieve Vrouw, Amersfoort
  • Dinsdag            22 november     De Nieuwe Liefde, Amsterdam

Kijk voor meer informatie zoals tijden en prijzen op onze site De opvoeders

Frank en Stine_foto Valerie Granberg

Fotograaf: Valerie Granberg

Het Humanistisch Verbond is de organisatie die humanisten verenigt, waaronder vrijzinnigen, atheïsten, agnosten en seculieren. Het Humanistisch Verbond zet zich in voor zelfbeschikking, een humane samenleving, en de vrijheid van meningsuiting. Het laat zich inspireren door wetenschap, oude en nieuwe denkers. www.humanistischverbond.nl

HumanistischVerbond logo