Symposium ‘Vaderschap in diversiteit’ (met uitreiking Vaderdagtrofee) op vrijdagmiddag 17 juni 2011

Vader Kennis Centrum, IkVader en Universiteit van Amsterdam houden op 17 juni 2011 Symposium ‘Vaderschap in diversiteit’ i.v.m. Vaderdag

Hoe belangrijk zijn vaders voor kinderen? Wat is hun (gewenste) rol en positie? En welke rol speelt diversiteit bij vaderschap? Die vragen staan centraal tijdens het jaarlijkse symposium over vaderschap op vrijdagmiddag 17 juni 2011, dat nu voor het vijfde jaar door het Vader Kennis Centrum i.s.m. IkVader en de Universiteit van Amsterdam wordt georganiseerd. Wetenschappers, ouders en andere betrokkenen geven hun visie op het vaderschap. Tijdens het symposium vindt de uitreiking plaats van de Vaderdagtrofee m/v 2011.

 • Geen deelnamekosten. Tevoren aanmelden verplicht. De inschrijving is gesloten. de zaal is vol !!
 • Datum en tijdstip: Vrijdag 17 juni 2011, 12:30 – 17:00 uur
 • Locatie: P.C. Hoofthuis (Zaal 104) van de Universiteit van Amsterdam, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam
 • Routekaartje naar P.C. Hoofthuis

Uitreiking Vaderdagtrofee m/v 2011

Aanleiding voor het inmiddels jaarlijkse vaderschapssymposium, waarbij topwetenschappers hun visie geven op het vaderschap, is het fenomeen vaderdag.

De Vaderdagtrofee m/v, die aan het eind van het symposium door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van emeritus hoogleraar Pedagogiek Louis Tavecchio wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar het meest heeft ingespannen voor kinderen en hun vaders, is een initiatief van het Vader Kennis Centrum in samenwerking met IkVader en de Universiteit van Amsterdam.

De trofee werd in vorige jaren gewonnen door de SP-Tweede-Kamerfractie (2007) voor hun politieke initiatieven voor vaders en gelijkwaardig ouderschap, oud-luchtmachtpiloot en vader Jan Steen (2008) voor zijn initiatief voor een aan moeders gelijkwaardige vrijstelling van gevaarlijke militaire missies voor vaders, vader Peter Brons en de politie Friesland (2009), voor hun inspanningen tot handhaving met het strafrecht (Art. 279 Rv) van door de rechter beschikte omgangsregelingen bij gezamenlijk gezag na scheiding, en Glenn Helberg van OCAN samen met Orville Breeveld (‘Vitamine Vader’) voor hun initiatieven gericht op Afro-Caribische en Surinaamse vaders (2010).

De vier genomineerden voor de Vaderdagtrofee m/v 2011 zijn geworden:

 1. De Australische vader Ken Thompson èn politieman Benjamin Wondergem van de Politie Haaglanden: Fietstocht van 3000 km door Europa op zoek naar zijn ontvoerde zoontje Andrew, dat hij uiteindelijk in Amsterdam, Nederland terugvindt.
 2. Vader en bloemist Johan Nievaart, die drie kogels opving voor zijn zoon tijdens het schietdrama in Alphen aan de Rijn op zaterdag 9 april 2011
 3. 10 jaar Vadercentrum Adam in Den Haag: Bilal Sahin (coördinator) en Anita Schwab (oprichtster die in maart 2010 afscheid nam) van Vadercentrum Adam en de Haagse welzijnsorganisatie Mooi
 4. Joyce Kwidama e.a., Etica Training & Advies met de ‘Eigen kracht-methodiek voor het werken met Afro-Caribische vaders ‘Di hòmber pa hòmber’ (van man tot man)’

Programma Vaderschapssymposium

‘Rol van vaders in de opvoeding van kinderen en diversiteit van vaderschap’

Het thema voor het vaderschapssymposium 2011 is: ‘Rol van vaders in de opvoeding van kinderen en diversiteit van vaderschap’.

Op het programma staan lezingen van:

 • Emeritus-hoogleraar Pedagogiek Louis Tavecchio (“Vaderinclusief beleid begint al tijdens de zwangerschap”)
 • Ondernemer, onderzoeker en publiciste Charlotte Lemmens (“De kers op de taart van de vrouwenemancipatie”)
 • Onderzoekers Marjolijn Distelbrink en Susan Ketner van het Verwey-Jonker Instituut (“Vaderschap is geen playstation. Vaderschap versterken bij Afro-Caribische mannen”)
 • Onderzoeker Elisabeth Duursma aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen (“Vaders en voorlezen. Ze maken het verschil.”)
 • Henk Hanssen, eindredacteur van IkVader.nl (“Het Vaderland Anno 2011”).
 • Louis Pronk, trainer/ontwikkelaar JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding (“Vaders in beeld, over de opzet en uitvoering van vaderactiviteiten in de buurt”)
 • Joyce Kwidama e.a., Etica Training & Advies (“’Di Homber Pa Homber’ – van man tot man- een eigen kracht-methodiek voor het werken met Afro-Caribische vaders”)

Voor gedetailleerde informatie over het programma van het vaderschapssymposium zie de volgende link.

Aanmelding

Het symposium is bedoeld voor wetenschappers, ouders (vaders en moeders), beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Vanwege de beperkte zaalcapaciteit van maximaal 100 deelnemers is vooraanmelding door middel van onderstaand formulier noodzakelijk.

 • De inschrijving is gesloten. de zaal is vol !!

Contact

Voor inlichtingen of informatie kunt u contact opnemen met:
Peter Tromp, Vader Kennis Centrum (VKC):
T. (030) 238 3636
E. vaderkenniscentrum@gmail.com

Locatie en bereikbaarheid

Het symposium wordt gehouden op vrijdagmiddag 17 juni van 12.30 tot 17.00 uur in het P.C. Hoofthuis in Amsterdam, zie hieronder voor het adres.

P.C. Hoofthuis (Zaal 104)

Universiteit van Amsterdam
Spuistraat 134
1012 VB Amsterdam

 • Voor een routekaartje klik op de volgende link

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Amsterdam Centraal Station is het ca.10 minuten wandelen door het centrum van Amsterdam en er zijn ook uitstekende tramverbindingen met de Spuistraat 134.