Twee nieuwe Britse educatieve pakketten om aanstaande moeders en vaders samen voor te bereiden op de geboorte en daarna

Uit het Engels naar het Nederlands vertaald door Peter Tromp:

Twee nieuwe Britse educatieve pakketten om aanstaande moeders en vaders samen voor te bereiden op de geboorte en daarna 

1. Family Foundations (FF): Teamouderschap tijdens de zwangerschap en na de geboorte

In overeenstemming met het nieuwe kader “Voorbereiding op de Geboorte en Daarna” van het Britse Ministerie van Volksgezondheid (zie hieronder), organiseren het Britse Vaderschapsinstituut en de organisatie 4Children, met de steun van het Ministerie van Onderwijs, een Britse pilot voor een Amerikaans programma van 7-sessies voor aanstaande moeders en vaders die hun eerste kindje samen krijgen: Family Foundations (FF): Teamouderschap tijdens de zwangerschap en na de geboorte. In de VS, heeft het programma een significante invloed gehad op post-natale depressie, babyregulering en het verminderen van relatieconflicten.

Lees meer over Family Foundations (FF), en ontdek hoe je deel kunt nemen aan de groep organisaties die getraind worden om in het Verenigd Koninkrijk vanaf april 2012 het programma in licentie te gaan verzorgen . Of neem contact op met Jeszemma Garratt per e-mail of tel. 07917 864 130 om erover te praten.

2. Voorbereiding op de geboorte en daarna: Een bronnenpakket voor organisatoren van groepen en anderen

Het Britse Vaderschapsinstituut is verder betrokken geweest bij een expertschrijversgroep die een uitstekend NHS-branded bronnenpakket heeft ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij het plannen of het uitvoeren van groepen voor aanstaande en nieuwe moeders en vaders.

Dit bronnenpakket is gekoppeld aan het belangrijke beleidsdocument  Ondersteuning van gezinnen in hun formatieve jaren van de Britse regering (dat een sterke focus heeft op het bevorderen van gedeeld ouderschap vanaf de vroegste stadia van de zwangerschap), Voorbereiding op de geboorte en daarna: Bronnenpakket voor organisatoren van groepen en anderen is een praktisch instrument gericht op iedereen die betrokken is bij het plannen of het uitvoeren van groepen, zoals verloskundigen, gezondheidszorg bezoekers, kinderopvang medewerkers en vrijwilligersorganisaties.

Dit gratis bronnenmateriaal voor de praktijk, dat alle fasen voor en na de geboorte bestrijkt, heeft niet alleen betrekking op de fysieke aspecten van zwangerschap en geboorte, maar ook op emotionele en praktische zaken, en identificeert en behandeld zes grote ’thema’s’ rond wat vaders en moeders moeten (en willen) weten. Wat bijzonder spannend is, is dat het hele bronnenpakket paar- en relatiegeöriënteerd is, onder erkenning van het feit dat 96% van de Britse ouders ofwel in een paarrelatie verkeerd op het moment van de geboorte (90%) ofwel zichzelf ‘vrienden’ noemt (6 %) (Kiernan & Smith, 2003), waarbij slechts drie op de duizend aanstaande vaders zich er niet van bewust is dat ze vaders worden (Redshaw & Heikkilä 2010).

Het Britse Vaderschaps Instituut, Unit 5 Warren Binnenplaats, Savernake, Marlborough, Wiltshire SN8 3UU, UK

Vertaald door drs. Peter Tromp – Voorzitter Vader Kennis Centrum (VKC)