Zwangerschapscursus voor aanstaande vaders

Over de cursus ‘Aanpakken voor Aanstaande Vaders’

In Nederland is de aanwezigheid van de vader bij de bevalling niet alleen gewenst maar ook de norm. Wat precies zijn rol is, is voor veel vaders onduidelijk. Terwijl de aanstaande vader een onmisbare schakel is tussen de moeder enerzijds en de verloskundige, kraamverzorgster of gynaecoloog anderzijds. Aanpakken voor Aanstaande Vaders is een hele nieuwe cursus en uniek in zijn soort. Het is een zwangerschapscursus die speciaal gericht is op de aanstaande vader. De cursus geeft de vader in twee avonden handvatten en praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en in het kraambed. Op die manier kan hij goed beslagen ten ijs te komen en de moeder optimaal steunen, zonder daarbij de eigen identiteit te verliezen.

Het doel van deze vadercursus is om de vader goed voor te bereiden op zijn coachende rol tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed, om op die manier een goed team te kunnen vormen met zijn vrouw. Een goed team zorgt voor een goede prestatie waar tevreden op terug gekeken kan worden. Een goede bevalling is een prettig eind van de zwangerschap maar tegelijkertijd een goed begin van het leven van de ouders met een kind. Een goede start is het halve werk!

De cursus is bedacht en ontwikkeld door David Borman. Ik ben niet alleen een verloskundige met thuispraktijk-, ziekenhuis- en academische ervaring maar ook trainer en sinds 2008 zelf vader.

Het is overigens niet zo dat ik de aanstaande moeders uit wil sluiten. Mijn mening is dat er voldoende keus is voor aanstaande moeder als het zwangerschaps- en bevallingscursussen betreft. De ervaring na de cursussen die ik heb gegeven is dat deze ‘vadercursus’ ook positief bijdraagt aan de voorbereiding van man én vrouw. Dit blijkt uit de reacties van de deelnemers die vertellen dat de cursus vaak gespreksstof en aanknopingspunten biedt om samen met de partner over door te spreken.

Ik geef de cursus nu 2 jaar (sinds september 2009) en nog steeds zegt 100% van mijn deelnemers dat ze de cursus aan een vriend zouden aanraden. Dit is ook al vaak gebeurt (mond-tot-mond-reklame).

Meer informatie op de website ‘Aanpakken voor Aanstaande vaders‘.

De komende cursusdata en -locaties vindt u hier.

David Borman
Verloskundige BIGnr. 89050586203
Trainer @ Monkberry Trainingen
Aanpakken voor Aanstaande Vaders
Tel.: 06-44435019
E-mail: info{at}vadercursus.nl
Twitter: @vadercursus

Aanpakken voor Aanstaande Vaders is een initiatief van Monkberry, k.v.k. nr. 302813880000, Tiel.

Actie: Maak tot voorjaar 2012 kans op een gratis cursus
Trainer David Borman is op dit moment zelf Aanstaande Vader! Om dit te vieren heeft hij een hele speciale aktie: bij elke training maakt iedere deelnemer kans op teruggave van het hele cursusgeld! Dus neem je kans, meld je aan, en maak kans op gratis Aanpakken voor Aanstaande Vaders. Deze aktie loopt tot de baby van David geboren is (voorjaar 2012).

Hier wat reacties van deelnemers:

-Ik moet zeggen dat mede namens jou instructies het eigenlijk een hele relaxte ervaring was. (…) Ik wil je nogmaals bedanken voor al je tips want mede daardoor voelde ik mijzelf erg goed voorbereid en dit werd tijdens de bevalling bevestigd! VB, deelnemer feb. 2011

-Mannen, nogmaals dank voor de twee leuke avonden. (…) Ik vond het superleuk om te doen. Niet alleen vanwege de nuttige info van David, maar ook om met elkaar deze bijzondere periode te beleven samen.

-Ik heb mijn vrouw in het proces goed kunnen ondersteunen.

-Als man zit je toch met een boel vragen / onduidelijkheden die wellicht in het gezelschap van je partner als “knullig” kunnen overkomen. Tijdens deze cursus werden sowieso al heel veel dingen van A tot Z doorgenomen en als mannen onder elkaar kun je dan wat makkelijker ingaan op bepaalde zaken of verdere vragen stellen over onduidelijkheden.

-De trainer straalt expertise uit, wat fijn is.

-Eigenlijk zou iedere aanstaande vader dit moeten horen! Rudy MacKaay, t.v.-presentator

-Wat ik goed vond waren de ontwapende houding, open expert functie, waardoor je vertrouwen in de antwoorden en informatie krijgt, welke ongekleurd is.

-Ik heb waardevolle tips gekregen die ik in de aanloop naar en tijdens de bevalling heb kunnen toepassen. Ook is het zinvol om vanuit een ervaringsdeskundige en specialist te horen hoe het e.e.a. werkt, vooral omdat de man toch vaak vergeten wordt tijdens een zwangerschap en deze cursus geeft op een effectieve manier “met mannen onder elkaar”.

-Ik vind het een waardevolle cursus en het geeft mannen de mogelijkheid om met elkaar te praten over de impact van een zwangerschap. Zeker omdat de zwangerschap toch al heel erg gefocust is op de vrouw. Een bijkomend voordeel is dat je ook nog hele handige tips krijgt over de zwangerschap en bevalling en wat wel en niet te doen.

-Tijdens de zwangerschap en bevalling kon ik met mijn opgedane kennis een daadwerkelijke rol van betekenis spelen. Wanneer er bepaalde beslissingen gemaakt moesten worden kon ik de voor- en nadelen benoemen en werd mijn mening als waardevol geschat. Mijn partner heeft dit ook als zeer prettig ervaren en ondanks haar uitvoerig opgedane kennis waren er toch zaken die ze van mij voor het eerst hoorde en dit gaf haar een vorm van rust en ontspanning, wetende dat haar partner ook “getraind” en “geschoold” was als het ware.

-Ik zou de cursus zeker aanraden aan vrienden en heb dit ook al veelvuldig gedaan. Het is echt een aanvulling op je kennis en bracht mijn partner rust en blijdschap dat ik zo met haar zwangerschap bezig was. Daar was het me in eerste instantie niet om te doen uiteraard maar wel een mooie bijkomstigheid.

Deze cursus in de media:

Voor meer informatie over ‘papa worden’ zie:

Andere vaderschapscursussen:

Vaders aan het woord

Vader- en ouderschapsverlof in Nederland in vergelijking met ons omringende landen: Bestaat er een vadervijandig klimaat bij de Nederlandse werkgevers en de Nederlandse overheid?

a. Vaderverlof – Nederland als hekkesluiter van Europa – Het hoog oplopende Nederlandse debat over de uitbreiding van de huidige 2 dagen geboorteverlof voor vaders:

b. Het ingewikkelde en onbetaalde ouderschaps(-zorg-)verlof waarvan Nederlandse vaders nauwelijks gebruik kunnen maken:

Voor algemene informatie over bevallen en zwangerschap: