Vader Kennis CentrumOpvoedvraagje. . . - Vader Kennis Centrum
Menu
 
OPVOEDVRAAGJE
OPVOEDVRAAGJE 
In deze rubriek kunnen vaders vragen stellen met betrekking tot opvoeding. Omdat uit het onlangs gehouden onderzoek over ‘seksuele opvoeding door vaders’ blijkt dat vaders niet goed weten waar ze terecht kunnen met opvoedvragen over seksuele opvoeding willen we deze rubriek starten met specifieke opvoedvragen hierover. We hebben Channah Zwiep gevraagd om door vaders gestelde vragen over seksuele opvoeding te beantwoorden. Hieronder haar inleidende verhaal…

Past het gedrag van mijn dochter wel bij haar leeftijd? Wat is een goede manier om mijn kind voor te lichten over seks? Moet ik voorkomen dat mijn zoon porno kijkt op internet?Kinderen verkennen seksualiteit ieder op hun eigen manier. Dit hoort bij hun seksuele ontwikkeling en begint al bij de geboorte. Kinderen experimenteren met seksueel (getint) gedrag of stellen vragen aan hun opvoeders. Hiervan leren zij stapsgewijs omgaan met seksualiteit in heel brede zin. Als vader kun je jouw kind tijdens die ontwikkeling veel meegeven. Heel verstandig om hierop ruim van te voren te anticiperen dus. Want seksuele opvoeding is belangrijk. Net als leren zwemmen of fietsen.


Gek eigenlijk dat maar weinig opvoedboeken voor ouders van jonge kinderen aandacht besteden aan de seksuele ontwikkeling en begeleiding daarvan. Het gevolg: veel ouders lopen in de ‘alledaagse praktijk’ van het opvoeden tegen vragen aan. Bijvoorbeeld als zij ontdekken dat hun kind ‘doktertje’ speelt met het buurmeisje. Of als hun kind vraagt hoe baby’s uit de buik komen.


Hoe reageer jij als ouder? Wat vertel jij jouw kind wel of juist niet? Kortom: hoe doe jij die (seksuele) opvoeding? Daarover gaat de rubriek ‘Opvoedvraagje’.


Ben jij een vader met vragen over de (seksuele) opvoeding van je zoon en/of dochter? Stel je vraag dan via de mail aan het Vader Kennis Centrum! Ik beantwoord jouw (geanonimiseerde) vraag vervolgens op de website.
Wie ben ik?


Channah Zwiep


Ik ben Channah Zwiep (pedagoog/www.kind-enzo.nl) en ben ruim 20 jaar gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen. Als onderzoeker vind ik het belangrijk wetenschappelijke inzichten te ‘vertalen’ naar de praktijk van de opvoeding. Dat doe ik door trainingen en ouderavonden te geven en te ondersteunen bij individuele opvoedingsvragen of bij pedagogisch beleid. Ook ben ik regelmatig in de media over actuele zaken rondom seksuele opvoeding. Daarnaast ben ik docent aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van onder andere:
Wat is wijsheid? - Seksuele opvoeding van jonge kinderen
Wat is wijsheid? Seksuele opvoeding van jonge kinderen (SWP, 2010).


Boek Wat is Seks?
Wat is seks? Vragen van jonge kinderen over lichamelijkheid en intimiteit. Een prentenboek voor ouders en kinderen om samen (voor) te lezen. Illustraties Mirjam Visker  (SWP, 2011).
Jongen wil meisje zijn


Onze zoon (6 jaar) heeft al een paar jaar een hekel aan stoere jongensbroeken en loopt het liefst in de (verkleed-) kleren van zijn oudere zus. Hij zegt regelmatig dat hij liever een meisje wil zijn. Met zijn lange haren in een staart en een legging aan gaat hij naar school. Mijn vriendin en ik hebben er geen probleem mee en laten hem gaan. We waren eerst bang dat hij daar gepest zou worden. Maar gelukkig kijken zijn klasgenootjes er niet vreemd van op. Dankzij de begripvolle houding van de juf vinden de meeste kinderen hem heel gewoon. We hebben dus geen probleem maar wel een vraag. Kan het zijn dat onze zoon in het 'verkeerde lijf' zit?


Antwoord
In de peuterfase ontdekken kinderen de biologische sekseverschillen. Ook ontwikkelen zij een genderidentiteit. Dit is het gevoel zelf een jongen of meisje te zijn. Bij de twee seksen horen ook sociale sekserollen en speelgoed: jongens zijn 'stoer' en spelen met auto's terwijl meisjes roze prinsessenjurken dragen. Kinderen zijn hierin soms vrij stellig. Zelfs als een kind thuis ziet dat vader luiers verschoont en de was opvouwt en moeder 's ochtends naar haar werk rijdt, identificeren kleuters zich met meer traditionele seksespecifieke rolpatronen. Een klein deel van de peuters en kleuters is nieuwsgierig naar bijvoorbeeld kleding en gedrag dat past bij de andere sekse. Hoewel onderzoek naar de seksuele ontwikkeling nog relatief in de kinderschoenen staat, schat men dit percentage momenteel op ongeveer 10 procent. Een bekend fenomeen is bijvoorbeeld den jongen die -net als meisjes in zijn klas- een mooie prinsessenjurk aan wil. Dit 'experimenteren' gaat meestal binnen enkele maanden tot een jaar of twee weer voorbij. Met een grote zus in huis als 'voorbeeld', kan het goed zijn dat jullie zoon in die fase zit.


Vanaf zes jaar blijven sommige kinderen deze gevoelens houden en wordt dit een dringende wens. We spreken in dit geval van een stoornis in de genderidentiteit. Een genderdysforie houdt in dat iemand zich onbehaaglijk voelt over zijn of haar biologische geslacht. Dit komt op alle leeftijden voor.


Jullie reageren heel ontspannen op de gevoelens van jullie zoon. Dat is heel belangrijk. Zelfs al neemt dit gevoel af, dan is het belangrijk om hem als ouder te accepteren zoals hij is. Hem tegenwerken of dwingen toch jongenskleding te dragen werkt averechts. Praten over zijn gevoelens en twijfels hierover helpt wel. Gebruik hierbij de woorden die jullie zoon aandraagt, zonder er zelf een label aan te hangen. De juf op school is ook te prijzen om haar respectvolle houding. Dit heeft een grote invloed op de acceptatie in de klas door andere kinderen. Kinderen vinden immers 'gewoon' wat wij volwassenen als 'normaal' presenteren.


Als binnen twee of drie jaar de gevoelens (en het gedrag) van jullie zoon niet veranderen, kun je samen met hem verder kijken. Er zijn diverse organisaties die zich met deze problematiek bezighouden:Er zijn verschillende boeken voor kinderen over genderdysforie:  • Olivier Van Gierdeghom. Mijn iks-ij doet koekoek!. Brugge: Jong & HIB, 2008.

  • Katrien Vandewoude. De jurk van Jan. Amsterdam: Clavis, 2003.

  • David Walliams. De jongen in de jurk. Haarlem: Gottmer/Becht, 2009.


Voor opvoeders:  • Els Schijf. Hoera, het is een mensje! Leidraad voor ouders van genderdysfore kinderen. Transvisie, 2010.

  • Sarah Wong en Ellen de Visser. Genderkinderen. Geboren in het verkeerde lichaam. 2012.
Eerdere vragen:LAATSTE NIEUWS

Voor afstudeeronderzoek :: Oproep aan gescheiden ouders die te maken kregen met het eenzijdig stopzetten door jeugdzorg of Veilig Thuis van de door de rechter beschikte omgangsregeling

Beste ouder(s), In het kader van mijn afstudeeronderzoek naar omgangsregelingen die door Bureau Jeugdzorg/ Gecertificeerde Instelling zelfstandig z...
LEES VERDER