Tot op welke leeftijd kan ik met mijn kinderen samen douchen?

Mijn zoon (6) en dochter (5) vinden het leuk om samen met mij te douchen. Zij doen dit ook met hun moeder. Wij ouders vinden dit vooral praktisch. Toch merk ik tot mijn verbazing dat andere ouders het een beetje apart vinden dat we samen douchen. Zo vroeg mijn zwager laatst of mijn kinderen hier niet ‘te groot’ voor worden. Ik ben daar wel een beetje van geschrokken, omdat wij het puur zien als iets gezelligs. Staat er een bepaalde leeftijd voor dat je als ouders niet meer met je kind kan douchen?

Antwoord

Met jonge kinderen in bad of even snel samen onder de douche, is voor veel kinderen een prettige bezigheid. Zij ervaren naaktheid als ‘gewoon’ en vanzelfsprekend. Voor ouders kan samen badderen ook handig zijn: zo kan je een jong kind leren zich te wassen en ondersteun jij hier en daar nog waar nodig. Voor beide partijen dus een win-winsituatie.

Samen bloot zijn geeft een vertrouwelijke sfeer. Kinderen zien bovendien de verschillen tussen hun eigen lijf en dat van hun ouders. Daar leren ze van. Op zo’n moment komen er soms ook vragen over het lichaam. Zie dit als ouder als een mooie aanleiding voor een (begin van een) gesprekje. Leg uit wanneer het kind schaamhaar krijgt of borstgroei. Benoem alle delen van het lichaam en geef ook namen aan de geslachtsorganen. Voor jongens kun je ‘piemel’ of ‘plasser’ gebruiken. Een (goede) naam geven aan het vrouwelijk geslachtsorgaan is wat lastiger. Er zijn veel verschillende woorden voor in omloop: spleetje, pruim(pje), doos(je), poes, kut(je), kapoentje en nog veel meer. Alle synoniemen hebben vaak een persoonlijke, emotionele lading en daarom vinden ouders het soms lastig te kiezen. Het woord ‘vagina’ is eigenlijk nog het meest neutraal. Ook de dokter gebruikt dit woord. Vind je dit te ‘groot’ klinken, kies dan een ander woord waar jullie in het gezin prettig bij voelen.

Raakt een kind jou aan op plekken waar je dat liever niet hebt? Leg gewoon uit dat je dit niet prettig vindt en waarom. Kinderen moeten leren dat volwassenen grenzen hebben. Respect is hierbij het sleutelwoord. Die norm geldt natuurlijk wederzijds: ook jouw kind is ‘de baas’ over zijn eigen lijf. Dat is dan ook meteen het antwoord op jouw vraag: als jouw zoon en dochter en jullie zelf het prettig vinden om samen te douchen is dat prima. Daar staat geen leeftijd voor. Er is vaak wel een ‘natuurlijk’ moment waarop kinderen dit niet meer willen, bijvoorbeeld omdat zij zich gaan schamen voor hun lichaam. Dat moment komt soms sneller dan jij denkt. Als jouw kind aangeeft alleen te willen douchen, dan is het tijd ermee te stoppen.