Zoon wil thermometer

Een paar weken geleden was onze zoon (4 jaar) ziek. Mijn vrouw en ik hebben hem toen rectaal getemperatuurd. Hoewel onze zoon inmiddels al lang weer is opgeknapt, vraagt hij nog vrijwel dagelijks om de thermometer. Hij vindt ’thermometeren’ zoals hij het noemt, fijn. Hij zit ook regelmatig met zijn hand in zijn onderbroek aan zijn billen. Daarbij staart hij verlekkerd voor zich uit. We hebben niet eerder gemerkt dat hij ‘seksuele’ gevoelens had, maar nu lijkt het er op dat hij een voorliefde heeft opgevat voor zijn anus. Wat moeten wij daarmee?

Antwoord

Rond de anus is de huid heel gevoelig. Vandaar dat de anus tot de erogene zones wordt gerekend. Dit zijn plekken op het lichaam die bij aanraking seksuele gevoelens kunnen opwekken. Hieronder rekenen we de gebieden rond de geslachtsorganen, maar bijvoorbeeld ook de binnenkant van de dijen, de oorlelletjes, de oksel en de anus. De gevoeligheid voor deze erogene zones verschilt van mens tot mens. Door sommige plekken op het lichaam meer aandacht te geven (bijvoorbeeld via massage) kun je die gevoeligheid wel stimuleren.

Dat je zoon het prettige gevoel rondom zijn anus heeft ontdekt lijkt puur toeval. Hij heeft dit immers opgemerkt door het temperaturen. Toch past dit heel goed bij zijn leeftijd. Veel peuters en kleuters worden zich in de fase waarin zij zindelijk worden, steeds bewuster van de gevoeligheid van de anus. Poepen (of poep ophouden) kan hierdoor een genotvolle bezigheid worden. Op zich kan de behoefte de lustvolle gevoelens nader te ‘onderzoeken’ geen kwaad.

Zolang er geen gevaar voor beschadiging is en kinderen leren dit niet overal te doen. Je kunt je zoon op de volgende manier begeleiden. Praat met je zoon door te benoemen wat je ziet dat je zoon doet. Leg uit dat je begrijpt dat het aanraken van zijn poepgaatje en het ’thermometeren’ prettig voelt. Maar dat de thermometer er is voor zieke mensen. Vertel dat de huid van zijn anus (poepgaatje, poepertje) heel gevoelig is en gemakkelijk kapot kan gaan als hij niet voorzichtig is. Vergelijk dit bijvoorbeeld met de binnenkant van zijn mond. Leg je zoon uit dat hij zijn vinger kan gebruiken om te voelen. Maar dat hij zelf geen voorwerpen in zijn anus mag stoppen. Hygiëne is hierbij ook belangrijk: er komt immers poep uit de anus. Dit zit vol bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Benadruk dat het belangrijk is dat je zoon zijn handen wast als hij aan zijn anus heeft gezeten. Misschien is verkennen onder de douche of in bad een optie?