OPVOEDVRAAGJE
Sinds enkele weken heeft mijn dochter (15) verkering. Ze brengt haar vriendje regelmatig mee naar huis. Het is een leuke jongen en ik heb er een goed gevoel bij. Wel ben ik benieuwd of zij ‘het’ al doen en of dit veilig gebeurt. Hoe kan ik dit als vader het best met mijn dochter bespreken?
Antwoord
Wat leuk dat je dochter haar vriendje mee naar huis wil nemen. Dat geeft aan dat zij jou graag deelgenoot maakt van haar verkering en het prettig vindt om met hem samen thuis te zijn. Natuurlijk is dit best even wennen voor vader (en moeder) en vraag je als ouder je af of je jouw dochter wel voldoende hebt voorgelicht over (veilig) vrijen. Een open gesprek hierover lijkt me een prima idee.
Overigens zijn veel zorgen niet echt nodig. De meeste pubers beginnen stapsgewijs aan seksualiteit en gaan niet meteen tot geslachtsgemeenschap over. Meestal experimenteren zij eerst met verschillende vormen van seksueel gedrag. Zo heeft de helft van de jongeren al eens gezoend op 14,4 jarige leeftijd. De gemiddelde leeftijd waarop pubers bij elkaar ‘voelen en strelen’ ligt op 15,4 jaar. De helft van de jongeren heeft op 17,1 jarige leeftijd ervaring met geslachtsgemeenschap. Dit gebeurt bij veel jongeren met iemand waarmee ze een liefdesrelatie hebben opgebouwd. Wel komt de eerste keer voor veel jongeren onverwacht. Driekwart van de jongeren gebruikt overigens daarbij een condoom (Bron: De Graaf, Kruijer, Acker & Meijer, 2012).
De seksuele verkenningstocht gaat dus meestal vrij geleidelijk. Maar belangrijker is: je hebt dit als ouder niet in de hand. Het is de keuze van jouw dochter (en haar vriend). Je steunt jouw dochter door haar wat privacy te gunnen en het recht op een eigen (seksueel) leven. Je kunt wel met je dochter praten over seksualiteit. Neem hiertoe zelf het initiatief en probeer dit te combineren met een gezamenlijke bezigheid of hobby. Praten terwijl je ondertussen iets doet zoals wandelen, is vaak makkelijker. Begin het gesprek met te zeggen dat je het fijn voor haar vindt dat ze een leuke jongen is tegen gekomen. Daarna kun je vragen of je haar voldoende hebt voorgelicht. Wacht haar reactie af om hierop verder te gaan. Geeft je dochter aan dat zij hierover niet (met jou) wil praten, dan dring je niet verder aan. Benadruk wel dat zij altijd bij jou terecht kan met vragen hierover. Je kunt jouw dochter eventueel verder helpen door een boek over seksuele voorlichting voor jongeren te kopen. Zo kan zij zelf informatie zoeken die zij nodig heeft. Ook zijn er genoeg goede websites waar zij en haar vriend informatie kunnen vinden. En misschien gaat dit je wat te ver; je kunt jouw dochter ook ondersteunen bij veilige seks door bijvoorbeeld condooms in huis te halen. Veel pubers schamen zich om die (de eerste keer) te moeten kopen. Leg ze op een vaste plek en zorg dat er steeds genoeg van liggen, zodat het niet opvalt als er een paar weg zijn.
Meer lezen?
- Graaf, H. de, Kruijer, H., Acker, J. van, & S. Meijer (2012). Seks onder je 25e 2: Seksuele
gezondheid van jongeren in Nederland anno 2012. Delft: Eburon. - SOA Aids Nederland en Rutgers WPF (2012). 102 vragen over jongeren en seks.
- Sanderijn van der Doef (2004). Het puberboek. Over zoenen, zeuren, veranderen en verliefd zijn.
Meer informatie over veilig vrijen en anticonceptie vind je onder andere op: