Puberende zoon masturbeert

Mijn zoon (12 jaar) heeft vanaf zijn peutertijd gemasturbeerd door op zijn buik liggend ergens op te ‘rijden’. Daarbij trekt hij ook zijn kleren uit. Hij vindt het ook erg fijn om bloot te lopen en slaapt ook naakt. We hebben nooit een probleem van het masturberen gemaakt. Onze zoon is er zelf ook heel open over. Om hem wat privacy te geven hebben we hem wel geleerd in zijn kamer te masturberen.

Ergens hoopte ik dat hij vanzelf zou leren met zijn handen te masturberen. Nu hij in de puberteit is wordt het namelijk een behoorlijke smeerboel als hij klaarkomt. Ik heb hem er op gewezen dat hij bijvoorbeeld een handdoek kan neerleggen voordat hij ergens tegenaan rijdt. Hij wil dit niet omdat die niet zacht genoeg zou zijn. Moeten wij hem niet vertellen dat er meer manieren zijn om te masturberen? Mijn man wil best met onze zoon praten, maar vraagt zich af of duidelijke tips op dit gebied niet te ver gaan.

Antwoord

Jonge kinderen ontdekken vaak per toeval dat het aanraken van hun vagina of piemel een prettig gevoel geeft. Sommige kinderen ontdekken hierbij ook hoe zij een hoogtepunt (orgasme) kunnen krijgen. Hierbij kan vocht uit de vagina of piemel komen. Door de hormonale veranderingen in de puberteit neemt het aantal kinderen dat masturbeert toe. Ongeveer de helft tot driekwart van de pubers masturbeert. Jongens zijn hierin gemiddeld iets actiever dan meisjes.

Jongens in de puberteit kunnen hierbij ook een zaadlozing krijgen. Dit kan bijvoorbeeld ook spontaan gebeuren in de slaap: de bekende ‘natte droom’. De hoeveelheid sperma die hierbij vrij komt verschilt per man en per zaadlozing. Sperma bestaat overigens voor een groot deel uit vocht en voor slechts 5 procent uit zaad. De gemiddelde hoeveelheid sperma bij een ejaculatie is twee tot vijf milliliter. In een vingerhoed past ongeveer drie ml. De hoeveelheid vocht is dus relatief.

Uw beleving van de hoeveelheid sperma en de ‘rommel’ die het geeft, maakt het belangrijk uw zoon hierin bij te sturen. Bijvoorbeeld door hem te leren de spullen die nat zijn geworden zelf op te ruimen en schoon te maken. Dat uw zoon open is over lichamelijkheid en zijn seksuele gedragingen is een mooi gegeven. Een gesprek(je) tussen vader en zoon lijkt me dan ook een goed idee. Een vader begrijpt wellicht beter dan een moeder hoe het is om als jongen te masturberen en kan ook tips geven hoe dit te doen. Wil uw zoon liever niet (meer) direct praten met uw partner, dan kunt u hem ook wat boekjes geven over piemels en masturbatie. Hij kan dan in zijn eigen tijd meer lezen over fabels en feiten rondom masturbatie en eventueel ideeën opdoen voor variaties.

Bronnen:

  • M. Roos & H. de Graaf (2014). Seksueel getint gedrag van twee- tot twaalfjarigen. Waarnemingen van ouders. Kind & Adolescent.
  • Zwiep, C.S. (2008). De seksuele opvoeding van jonge kinderen. Ervaringen van moeders en leidsters. Onderzoeksrapport. Amsterdam: Kind & Zo.

Boekjes over masturbatie:

  • Zin in jezelf. Seksuele voorlichting over masturbatie. M. Delfos, 2011. Amsterdam: SWP.
  • Het kleine piemelboek. D. Hojer & G. Kvarnström, 2003. Haarlem: Gottmer.
  • Het puberboek. Over zoenen, zeuren, veranderen en verliefd zijn. S van der Doef, 2004. Amsterdam: Ploegsma.