Hoe stimuleer ik de weerbaarheid bij mijn dochter?

Onze dochter (10) is een vrolijk meisje dat goed in haar vel zit. Ik merk dat zij de laatste tijd de grenzen van seksualiteit verkent. Zo zet ze bijvoorbeeld erotiserende clips op MTV aan en danst mee op de muziek. Dit ziet er opeens wel heel ‘volwassen’ uit en daar schrik ik als vader een beetje van. Ik vraag mij af of mijn dochter zich wel bewust is van de eventuele aantrekkingskracht die dit kan hebben op jongens. Ik kan haar moeilijk verbieden buitenshuis te dansen. Maar ik wil ook niet dat zij hierdoor in al haar naïviteit met een vervelende ervaring geconfronteerd wordt. Hoe kan ik haar weerbaarheid stimuleren?

Antwoord

Kleine meisjes worden groot. Als ouder ben je steeds minder vaak in de buurt om je kind te beschermen. Als het goed is heb je echter al wat jaartjes ‘voorwerk’ achter de rug en gaat jouw dochter (straks) redelijk beslagen ten ijs. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dit vanaf nu helemaal niet (meer) kan en hoeft te begeleiden.

Vanaf ongeveer tien jaar komen veel meisjes in de prepuberteit. Seksualiteit wordt een steeds interessanter thema voor ze. Ze kunnen gaan experimenteren met ‘volwassen’ seksueel gedrag, zoals het oefenen van een tongzoen, vrouwelijk of ‘sexy’ kleden of, zoals jouw dochter, de grenzen van erotiek verkennen door te dansen op populaire hits. Aangezien kinderen dit op deze leeftijd meestal nog in een redelijk vertrouwde setting doen (bijvoorbeeld thuis of bij een vriendinnetje), ben je als ouder nog in het voordeel. Ten eerste kan je kind nu nog redelijk veilig ‘oefenen’. Zij kan zo de mogelijkheden en beperkingen van seksueel getint gedrag leren kennen. Ten tweede kun je haar behoefte om te experimenteren met grenzen nu nog begeleiden als ouder.

Complimenteer je dochter met haar dansact en laat merken dat je trots op haar bent. Jij bent immers de eerste mannelijke figuur in haar leven waaraan zij zich spiegelt. Een positieve invalshoek is bovendien een prima manier om haar zelfvertrouwen te vergroten. Het lijkt erop dat het je dochter daar aan niet ontbreekt. Op een ander moment kun je eens met haar praten over wensen en grenzen in het algemeen. Voor meisjes is het goed te weten wat erotisch dansen bij een jongen of man kan oproepen. Dit betekent natuurlijk nooit dat zij hieraan ‘schuld’ heeft. Maar zo’n bewustzijn kan wel bijdragen aan de keuzes die zij maakt in een minder veilige situatie. Vertel daarnaast dat ze haar eigen keuzes mag maken op dit gebied. En dat een ander haar keuze altijd moet respecteren. Misschien is het lastig dit zo direct te bespreken met je dochter. Dit gaat makkelijker als je hiervoor een aanleiding hebt; een situatie in een soap waar jullie samen naar kijken, of een bericht in de krant dat je ’terloops’ aan tafel bespreekt. Hierbij kun je je dochter vragen hoe zij iets dergelijks aan zou pakken. Doet ze dit in jouw ogen prima, dan bevestig je haar verhaal en vult haar eventueel met wat tips aan.

Vanzelfsprekend stimuleer je de weerbaarheid van je kind niet als je er (pas) op tienjarige leeftijd over begint. Dit proces start al bij peuters en gaat de gehele kindertijd door. Door regelmatig te vertellen dat een kind trots mag zijn op zijn lijf, door de mening van je kind op prijs te stellen en door positieve en negatieve gevoelens van je kind te bespreken en te respecteren, maak je een kind stapsgewijs mondig en weerbaar.