Dochter verliefd op vriendin vader

OPVOEDVRAAGJE > DOCHTER VERLIEFD OP VRIENDIN VADER

DOCHTER VERLIEFD OP VRIENDIN VADER
Sinds enige maanden heb ik (vader/sinds 2 jaar gescheiden) een nieuwe vriendin. Af en toe blijft zij ook slapen als mijn dochter (5 jaar) en zoon (3 jaar) er zijn. Mijn kinderen vinden mijn vriendin aardig. Mijn dochter roept zelfs de laatste tijd dat zij ‘verliefd’ op haar is. Zij kruipt steevast ‘s ochtends bij ons in bed (een gewoonte die zij ook heeft als ik alleen slaap) en gaat bovenop mijn vriendin liggen om haar te zoenen. Mijn vriendin vindt dit lastig te stoppen, omdat haar band met de kinderen nog pril is. Ook ik wil mijn dochter niet te hard aanpakken, maar vind haar gedrag wel ongepast. Daarnaast wil ik voorkomen dat de moeder van mijn kinderen een rare indruk krijgt. Hoe pak ik dit aan?

Antwoord

Kinderen die met nieuw samengestelde gezinnen te maken krijgen, moeten (opnieuw) leren de aandacht van hun ouder te ‘delen’. De ‘verliefdheid’ van je dochter geeft wellicht aan dat zij jouw vriendin accepteert. Tegelijkertijd wedijvert zij om jouw aandacht. Als echte kleuter experimenteert zij via rollenspel bovendien met haar gevoelens en imiteert vermoedelijk de relatie tussen je vriendin en jou. Haar gedrag is kortom heel voorstelbaar. Je dochter leert zo omgaan met de vriendin van haar vader. Best begrijpelijk dat je dit ingewikkeld vindt om goed te begeleiden. Maak er dan ook geen groot probleem van. Je dochter kan immers veel leren van de nieuwe situatie.

Door jouw dochter (en zoon) uit te leggen dat jij dol op haar bent maak je duidelijk dat zij op nummer één blijft staan. Praat met haar over haar (eventueel gemengde) gevoelens. Leg haar ook uit dat (tong-) zoenen voor volwassenen is. Spreek af dat je dochter welkom is in bed (dit was immers al de gewoonte), maar niet met jouw vriendin mag zoenen. Als dit toch weer gebeurt, herinner je haar aan jullie afspraak. Dit kan duidelijk maar speels, bijvoorbeeld door er een grapje over te maken. Wees hierbij wel consequent en resoluut; het is jouw grens en die moet zij leren accepteren. Je vriendin kan op zo’n moment ook benadrukken dat ze gesteld is op je dochter, maar vooral jouw vriendin is. Vaak gaat de ‘verliefdheid’ van kleuters overigens weer gauw ‘over’.

Het is overigens wel belangrijk hierover met je ex-vrouw te praten. Liefst voordat de kinderen dit doen. Openheid hierover is, zelfs als dit gevoelig ligt, beter dan afwachten. Vertel dat je het een lastige situatie vindt en bespreek hoe jij dit begeleidt. Vraag jouw ex hoe zij zou reageren en wat zij hierbij belangrijk vindt.

Succes! Channah Zwiep

Meer lezen over nieuw samengestelde gezinnen?
Samen gesteld. De dynamiek van het stiefgezin. Door Ietje Heybroek & Boukje Overgaauw. Amsterdam:
SWP, 2013/ 4e druk.

Tien tips voor stiefouders:
http://allesoverscheiding.nl/nieuwsberichten/tips-voor-stiefouders/

FACEBOOK