Masturberende peuter

 

OPVOEDVRAAGJE > MASTURBERENDE PEUTER

MASTURBERENDE PEUTER

Als vader heb ik een vraag over onze dochter van 3 jaar. Sinds een half jaar masturbeert zij door haar vagina tegen de punt van de salontafel heen en weer te wrijven. Ze noemt zelf het masturberen ‘pijn doen’, vermoedelijk omdat we haar vroegen of het geen pijn deed. Het ziet er echter naar uit dat ze het fijn vindt; ze doet het vaak. Ik vind het als vader lastig dat ze ook masturbeert in het bijzijn van anderen. Ik heb haar verteld dat het niet overal kan. Ze wordt echter vreselijk driftig als ik haar bij de tafel weghaal. Hoe maak ik haar kortom duidelijk dat ze niet altijd kan masturberen? Ik hoop dat u ons advies kunt geven want ik vind het maar lastig!

Antwoord

Vanaf zeer jonge leeftijd ontdekken sommige kinderen dat het prettig voelt als zij ‘rijen’ tegen een object. Vaak gebeurt dit per toeval en leren ze zo masturberen. Als zij eenmaal ‘ontdekt’ hebben dat dit prettig voelt, gaan zij hiermee vaak zeer actief mee door. Er zijn peuters die vóór hun middagslaapje, na hun middagslaapje en ook ’s avonds weer masturberen. Sommige kinderen gaan hiermee door tot zij klaarkomen. Dit zorgt voor ontspanning, om bijvoorbeeld daarna in slaap te vallen na een dag vol indrukken.

Je kunt als vader haar gedrag natuurlijk bijsturen. Praat rustig met je dochter op een moment dat zij niet masturbeert. Vertel dat je goed begrijpt dat haar gevoelens prettig zijn. Geef het masturberen ook een naam die wat positiever is dan ‘pijn’ hebben, zoals ‘wrijven’ of ‘wriemelen’. Leg uit dat er een verschil is tussen gedrag dat openbaar is en privé. Je kunt je dochter dan bijvoorbeeld wel aanleren dat zij op momenten en plekken masturbeert waarvan je vindt dat het ‘mag’. Bijvoorbeeld in haar eigen bed, maar niet aan tafel of als er visite is. Je biedt daarmee duidelijkheid vanuit jouw waarden en normen. Het beste is er geen strijd over te maken, maar haar wel op een positieve wijze consequent te houden aan de afspraak.

Maak seksueel gedrag van kinderen niet beladen, maar beschouw dit als ander ‘lastig’ gedrag dat u corrigeert. Een peuter van bijna 3 jaar kan goed een afspraak op dit niveau begrijpen maar zal zich er vermoedelijk niet na een keer aan houden. Peuters vragen immers veel geduld en herhaling. Benoem kort haar gedrag en vertel welk gedrag u (wel) wenst op dat moment en wanneer en waar zij eventueel wel mag masturberen. Overigens help je jouw dochter door het masturberen te bespreken met medeopvoeders. Dit zorgt ervoor dat anderen haar gedrag op dezelfde manier als jijzelf begeleiden.

Succes!  Hartelijke groet, Channah Zwiep

FACEBOOK