110421. Aankondiging: Project HI – Verhalen over Vaders (16 juni t/m 3 juli in het CBKZO èn het Bijlmer Parktheater)

Aankondiging: Project HI – Verhalen over Vaders
16 juni t/m 3 juli 2011 in het CBKZO èn het Bijlmer Parktheater

Persbericht, Amsterdam, 21 april 2011

Vaders en kinderen, een relatie die trots en liefdevol, spannend en ingewikkeld, ingrijpend en verstoord kan zijn. Iedereen kent het, iedereen heeft er iets mee. Project HI, verhalen over vaders ontwikkeld door Lucas De Man en geïnspireerd door Carlos Boldewijn (1955 – 2011), is een veelzijdig kunstproject met optredens, voorstellingen, bijeenkomsten, een conferentie én een fototentoonstelling: HI, de tentoonstelling met portretten van vaders en hun kinderen, vindt plaats van 16 juni t/m 3 juli in het Centrum Beeldende Kunsten Zuidoost. Van 28 juni t/m 3 juli kan men deelnemen aan de 6-daagse in het Bijlmer Parktheater. Als inhoudelijke voorbereiding staat het educatieproject HI op verschillende middelbare scholen. HI is opgezet door het Bijlmer Parktheater, Het Lab Utrecht, Stichting Nieuwe Helden en Centrum Beeldende Kunst Zuidoost.

6-daagse: Van 28 juni t/m 3 juli vinden in het Bijlmer Parktheater korte performances, theater- en dansvoorstellingen, muziek optredens, diners, talkshows en een feest plaats rond het thema Vaders . Tijdens deze 6-daagse zijn er optredens van onder andere Deja Vu, Untold, TENT, Voices en Vitamine V en Space Lightning. Speciaal op uitnodiging van HI deelt de Surinaamse ex-verslaafde Stanley Goedhart in een muzikale lezing zijn bewogen verleden met het publiek: over Suriname, roots en identiteit, over de intocht in de jaren 70, familiebanden en over zijn drugsverleden.

Conferentie over Vaderemancipatie: De Gemeente Amsterdam organiseert op woensdag 29 juni tijdens HI een grote conferentie over Vaderemancipatie.

 
Fotograaf: Leen Braspenning

Fototentoonstelling: De jonge fotografe/theatermaakster Leen Braspenning maakte op uitnodiging van Lucas een portretreeks van vaders en hun kinderen uit Amsterdam Zuidoost. Een prachtige serie van verschillende trotse vaders en hun kinderen is het resultaat. Naast de tentoonstelling in het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost, van 16 juni t/m 7 juli, worden 7 portretten verspreid door Amsterdam op affiches in de metrostations op de lijn Centraal – Bijlmer en op ansichtkaarten door heel de stad. Meer informatie: www.cbkzuidoost.nl en www.projecthi.nl

 
Fotograaf: Leen Braspenning

Educatieproject: Op middelbare scholen in heel Amsterdam worden jongeren uitgenodigd om anoniem, in een voor HI speciaal ontwikkelde installatie, een metafoor op te schrijven over hun vader. Tijdens het noteren van een metafoor worden de handen van de jongeren gefotografeerd en bij de manifestatie worden deze beelden als film in de ontvangstruimte van het Bijlmer Parktheater vertoond. De mooiste metaforen komen vervolgens op de Ansichtkaarten van het fotoproject te staan. Het HI educatieproject staat o.a. op Scholen Gemeenschap Reigerbos in Amsterdam op woensdag 20 april.

Installatie: In opdracht van Lucas De Man maakte de jonge ontwerper Hein Drost een maquette voor een permanente installatie voor het nieuw in te richten Anton de Komplein tegenover het Bijlmer Parktheater. De installatie verbeeldt het hard-zachte imago van de vaders én van Amsterdam Zuidoost en biedt de mogelijkheid om de dialoog met de buurt voort te zetten. De installatie heeft de vorm van een diamant die met takken omarmd wordt. De maquette wordt tijdens de opening van HI onthuld. De uiteindelijke installatie zal naast het beeldende aspect ook de mogelijkheid bieden door middel van WIFI mobiel in te loggen op een website waarop gebruik gemaakt kan worden van een forum en waar partners uit de buurt materiaal (muziek, video’s, beeldende kunst) beschikbaar stellen om te downloaden.

Voor actuele ontwikkelingen: www.projecthi.nl

Met medewerking van onder meer Lucas De Man, Leen Braspenning, Hein Drost, Daan Windhorst, Oscar van Woensel, Gustav Borremans, Sofieke de Kater, Anan den Boer, medewerkers van Bijlmer Parktheater, Het Lab Utrecht en Centrum voor Beeldende Kunst Zuidoost en vele anderen. HI wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds, SNS reaal fonds, VSB fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst.

—Einde Persbericht—

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Clemmy Tjin-Bromet (Pr & Marketing Bijlmer Parktheater), 020 3113933, ctjin @ bijlmerparktheater . nl of Andrea Lentink (Marketing & Communicatie Het Lab Utrecht), 030-2518146 andrea @ hetlabutrecht . nl

Meer info:

Lucas De Man
Lucas De Man (1982) studeerde in 2008 af aan de regie opleiding in Amsterdam. Tijdens zijn studie richtte hij met Paul Knieriem, Rianne van Hassel en Kimberly Major de internationale organisatie voor jonge regisseurs INSTED op. Met Cassius (2007) won hij het Theater Aan Zee festival in Oostende. Lucas de Man is oprichter en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden. Daarmee maakte hij o.a. in samenwerking met Frascati in 2009 Roll with it en in 2010 De Club en samen met Het Zuidelijk Toneel BOOM, Bejaarden en Begeerte en SKECTH. Bij Het Lab maakte Lucas de jeugdvoorstelling Bubble Boy. Dit seizoen werkt Lucas aan projecten bij NTGent, Toneel Groep Amsterdam, The Lunatics, Frascati, Het zuidelijk Toneel, Likeminds, Het Lab en Nieuwe Helden.

Leen Braspenning
Leen Braspenning (1980) studeerde beeldhouwkunst in Gent en volgde de opleiding tot docent drama in Tilburg. Al snel won zij prijzen voor haar theaterproducties. Braspenning maakt voorstellingen rondom pure, eerlijke en directe mensen, die het publiek rechtstreeks bij de kladden grijpen waarbij zij niet schroomt buiten sociologische kaders te treden. Moeiteloos combineert Braspenning fotografie, film en theaterproducties.

Hein Drost
Hein Drost(1982)is aan de AHK, Bachelor of Theatre in de richting: Theatermaker, Techniek en Theater. Sinds enkele maanden deelt Hein een werkplaats/atelier met de lichtontwerper Jan Fedinger in Weesp. De focus van zijn werk ligt voornamelijk op decor en lichtontwerp. Hij heeft als decorontwerper/vormgever gewerkt met o.a. TG42, Stichting Nieuwe Helden, Toon Kuipers en Thomas Myrmell en werkte als theatertechnicus in div. theaters.

Het Bijlmerparktheater
Het Bijlmer Parktheater is een theaterpodium gevestigd in Amsterdam Zuidoost. De Stichting Bijlmer Parktheater, een zelfstandige, professionele kunstinstelling, exploiteert het gebouw, faciliteert de programmering van professioneel-, semi-professioneel- en amateurtheater. Daarnaast biedt de stichting ruimte aan de vaste partners die zich richten op amateurkunst, talentontwikkeling en kunsteducatie. In nauwe samenwerking met de vaste partners organiseert het Bijlmer Parktheater festivals, open podia, debatten en ontmoetingen.

Het Lab Utrecht
Het Lab Utrecht maakt theater en dansvoorstellingen voor jong publiek. Het Lab geeft jonge professionele theater- en dansmakers de ruimte geeft om voorstellingen te maken voor een jong publiek (kinderen en jongeren). Het Lab is voor jonge makers een brug tussen de kunstvakopleidingen en de professionele theater- en danspraktijk en begeleidt en coacht makers op artistiek, productioneel en zakelijk gebied.

Stichting Nieuwe Helden
Stichting Nieuwe Helden is in september 2008 opgericht door Lucas De Man, Bas van Rijnsoever en Wouter Goedheer. “We hebben Stichting Nieuwe Helden opgericht vanuit het verlangen te reageren op de hedendaagse maatschappij waarin sterfelijkheid het grootste taboe is en waarin omgaan met het ‘niet weten’ mensen zwaar valt. Wij zijn een generatie die geen duidelijke idealen, religie of identiteit heeft. Een generatie die ‘vrij’ is en niet goed weet wat dat betekent. Een generatie die is opgegroeid met een besef van de nutteloosheid maar tegelijk met een drang te kiezen, te leven en te doen. Een generatie van Nieuwe Helden.

Centrum voor Beeldende Kunst Zuidoost
Het Centrum voor Beeldende Kunst Zuidoost is een expertisecentrum voor hedendaagse beeldende kunst. Een culturele ontmoetingsplek voor publiek, scholen en kunstenaars en onderdeel van de Sector Maatschappelijke Ontwikkeling van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. CBKZO is de kortste weg naar kunst van vandaag met inspiratie uit alle delen van de wereld, in hun programmering is de interculturele invalshoek van groot belang.