313. Conferentie “Over vaders gesproken” op 23 april 2009 bij Scala in Rotterdam

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Aanmelden voor deze conferentie kan via info@scalarotterdam.nl

PROGRAMMA van de conferentie OVER VADERS GESPROKEN d.d. 23 april 2009

Dagvoorzitter: Loes van Weert, directeur Scala

Vanaf 12.00 uur Ontvangst & lunch

13.00 uur Welkomstwoord

13.10 uur Achtergrond en opzet van twee vaderprojecten van Scala: Rotterdamse vaders en Papa Consult door Teana Boston-Mammah, Scala

13.20 uur Aanbieden van een exemplaar van het boek:

Rotterdamse vaders, 010 openhartige interviews aan Leonard Geluk, wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs Rotterdam.

13.25 uur Wethouder Leonard Geluk over de rol van vaders in de Rotterdamse samenleving.

13.45 uur Pauze

13.55 uur Keynote speaker Adrienne Burgess, de auteur van het beroemde Engelse boek ‘Fatherhood reclaimed

14.15 uur Vragen en reacties uit de zaal.

14.30 uur Keynote speaker Vincent Duindam, onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Utrecht, auteur van het boek Zorgvaders en de expert in Nederland op het gebied van vaderschap.

14.45 uur Vragen en reacties uit de zaal

15.00 uur Pauze

15.30 uur Workshops

  • Workshop I: Werken met vaders, hoe doe je dat?
    Verzorgd

    door expertisecentrum voor Jeugd, Samenleving en Opvoeding (JSO) in Gouda.

  • Workshop II: Man actief?


    Verzorgd door kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling Movisie en Vizyon (management in culturele diversiteit).

  • Workshop III: Een vadercentrum opzetten, een makkie?


    Verzorgd door Bilal Sahin van het Vadercentrum Adam, Den Haag.

17.00 uur Plenaire terugkoppeling

17.15 uur Afsluiting

17.20 uur Netwerk borrel


Inhoudelijke beschrijving conferentie OVER VADERS GESPROKEN

Adrienne Burgess

Het boek “Fatherhood reclaimed: the making of the modern father (1997)” betekende voor Adrienne Burgess haar grote doorbraak in the UK. In dit boek, met de Nederlandse titel Vaderinstinct, verkent Adrienne het vaderschap vanuit elk denkbaar perspectief. Zowel op basis van de laatste sociologische onderzoeksgegevens als op persoonlijke gesprekken met vaders uit alle hoeken van de samenleving, geeft Burgess een stem aan de ervaringen van vaders en werpt ze tal van vooroordelen omver. De boodschap van het boek is dat vaders veel meer betrokken zijn bij hun kinderen dan vaak gedacht wordt en dat dit, ondanks culturele en historische hindernissen, in de toekomst nog meer het geval zal zijn.

Adrienne Burgess is journaliste en hoofd onderzoekster bij het Fatherhood Institute in Londen. Hier heeft zij een breed scala aan onderzoeken gedaan die door beleidsmakers en welzijnswerkers veelvuldig gebruikt worden. Adrienne geeft trainingen en lezingen in the UK, US, Australia en nu ook in Nederland.

Vincent Duindam

Vincent Duindam heeft vier boeken op zijn naam staan. Vincent werd vooral bekend met zijn onderzoek naar mannen die parttime werken om voor hun kinderen te kunnen zorgen. Vincent Duindam is, behalve vader, ook psycholoog, ideoloog en dichter. De verdeling van zorgtaken binnen het gezin is mede door zijn publicaties een hot item geworden. Duindam volgt in zijn onderzoek al vijftien jaar een grote groep (182) mannen. “Vaders kunnen prima zorgen. Wanneer ze dat meer zouden doen, winnen kinderen en vrouwen daarbij. En mannen zelf ook.”

Workshop I: Werken met vaders, hoe doe je dat?

Ondersteuning en hulp bij de opvoeding van de kinderen wordt vooral door vrouwen aan moeders gegeven. De laatste tijd is er meer aandacht voor de rol van vaders in de opvoeding.

Professionals en vrijwilligers vragen zich af hoe ze vaders kunnen steunen bij hun rol als opvoeder. Die nieuwe rol roept vragen op en kan de nodige onzekerheid met zich meebrengen.

JSO, expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding, heeft onderzoek gedaan en interventies ontwikkeld om professionals en vrijwilligers die met vaders (willen) werken zo goed mogelijk van dienst te zijn.

In deze workshop maak je kennis met de JSO interventies, leer je wat ‘vaders belangrijk vinden’, ‘hoe je vaders aanspreekt in hun opvoedingsrol’ en wat succesfactoren zijn voor effectieve vaderactiviteiten. Na een korte inleiding wordt er geoefend, komen er praktijkvoorbeelden uit zorg en welzijn aan bod en is er ruimte voor vragen en uitwisseling. Na de workshop hebben deelnemers een beter inzicht in wat er nodig is om activiteiten voor vaders op te zetten en hoe zij dit aan kunnen pakken.

Workshop II: Man actief?

Man actief is een methodiek voor activering van allochtone mannen in een kwetsbare positie.

Op initiatief van Vizyon ontwikkelden Movisie en Vizyon dit programma om het sociaal isolement van mannen uit deze doelgroep te verminderen en hun zelfrespect te bevorderen.

Man actief richt zich op de individuele ontwikkeling van mannen, met de nadruk op hun rol in het gezin en de maatschappij. Ook wordt gewerkt aan doorstroming, dit kan zijn vrijwilligerswerk, betaald werk, een vervolgcursus of een ander vervolgtraject.

Man actief is te gebruiken door gemeenten en gemeentelijke organisaties, lokale organisaties voor welzijn, maatschappelijke ontwikkeling en buurthuizen. De methodiek ondersteunt gemeenten bij de realisatie van doelstellingen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet werk en bijstand (Wwb) en de Wet Inburgering (Wi).

Workshop III: Een vadercentrum opzetten; een makkie?

Minister Plasterk heeft een oproep aan gemeenten gedaan voor het opzetten van meer vadercentra.

Hij heeft hiervoor een bedrag van 2,4 miljoen beschikbaar gesteld. Gemeenten hebben de kans om een voorbeeldrol op zich te nemen en vadercentra op de politieke agenda te zetten.

Sinds september 2000 staat in Den Haag het voorbeeld van een vadercentrum. Vadercentrum Adam is een ontmoetingplaats voor mannen uit diverse culturen en heeft ambitieuze doelen. Bilal Sahin is vanaf het eerste uur betrokken vertelt over de ups & downs van een vadercentrum, het opzetten, onderhouden, uitbreiden en vooral het laten slagen.

Praktische informatie

Adres:

Grand Café Coopvaert

Blaak 776 Rotterdam

www.coopvaert.com

010-414 9666 / 06 47402488

Parkeermogelijkheid:

Parkeergarage Wijnstraat

Wijnstraat 100

Rotterdam