155. Gemeenten – Vader maandenlang door de gemeente Bergen op Zoom in de steek gelaten en van het kastje naar de muur gestuurd

‘Maandenlang van kastje naar muur’

Bron: BN-DeStem – Regio – Bergen op Zoom – door Laurent Heere – laurent.heere@bndestem.nlReageren(16) – vrijdag 12 september 2008 | Bijgewerkt: zondag 14 september 2008

Corné Hout met Job en Frits: ‘Reguliere kinderopvang is voor mij onbetaalbaar.’ foto Tonny Presser/het fotoburo

BERGEN OP ZOOM – Drie maanden duurt het al, maar nu lijkt er eindelijk een oplossing in zicht voor het gezin van Corné Hout. Er komt, laat wethouder Adriënne Veraart weten, hulp.

Hout liep tot dusver vast in de bureaucratie. Met als gevolg dat er geen opvang te regelen was voor de tweejarige Job en de drie maanden oude Frits, de kinderen van Hout.

Het probleem in een notendop: Houts vriendin en de moeder van Job en Frits is met acute en ernstige psychische problemen opgenomen in psychiatrisch ziekenhuis Vrederust.

“Drie maanden geleden werd ik gebeld door de politie. M’n vriendin was helemaal doorgedraaid bij het Kruidvat. De kinderen zaten op het politiebureau. Op het moment dat ik daar kwam, was de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg al ingeschakeld. Ik heb als Brugman moeten praten om de kinderen mee naar huis te kunnen nemen”, zegt Hout.

Maar het herstel van zijn vriendin gaat tijd kosten. Maanden zeker. “Ik heb een volledige baan en kan niet werken én op m’n kinderen passen”, zegt Hout.

Maar omdat z’n vriendin nooit gewerkt heeft, is reguliere kinderopvang (€ 6 per uur per kind) onbetaalbaar. Want in dat geval betaalt de fiscus niet mee.

“WMO, Jeugdzorg, Kinderbescherming, MEE, kinderopvang, niemand kon of wilde helpen, Moet ik dan m’n baan opgeven om voor m’n kinderen te zorgen?”

Ondertussen heeft wethouder Veraart zich persoonlijk met de kwestie bemoeid. “Als gemeente subsidiëren we kinderopvang Kobalt juist voor dit soort klemsituaties. Dus daar verwijzen we meneer naar toe”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Hout: “Eerst zien, dan geloven.”