70. KNVB maakt voetballen voor twee clubs mogelijk maar past dubbele lidmaatschapsgelden niet aan voor kinderen van gescheiden ouders

Na scheiding kind lid 2 voetbalclubs
Telegraaf – Binnenland – Reageer – di 18 mrt 2008, 07:28 | 52 reacties

AMSTERDAM – Steeds meer kinderen van gescheiden ouders zijn lid van twee voetbalclubs. De KNVB heeft speciaal voor deze doelgroep een regeling, waarbij jeugdleden in het ene weekend voor de club in de regio van de vader uitkomen en een volgend weekend voor de club in het leefgebied van de moeder.

De kinderen kunnen hiervoor dispensatie aanvragen bij de districtskantoren in de regio’s waar ze willen voetballen. Volgens KNVB-woordvoerder Rob de Leede is deze zogenoemde regeling ‘dubbele speelgerechtigheid’ bedoeld voor jeugdspelers, die jonger zijn dan zestien jaar.

Hoewel de regeling al enkele jaren bestaat, wordt er pas de laatste jaren vanwege de toenemende bekendheid meer gebruik van gemaakt. Al zijn de aantallen volgens zegsman De Leede nog altijd bescheiden. Wel is de verwachting dat dit aantal de komende jaren toeneemt.

——————–
KNVB Dispensatiebeleid Jeugdvoetbal

Overige dispensatie normen

Door gewijzigde maarschappelijke ontwikkelingen (kinderen van gescheiden ouders) is het speler en speelsters jonger dan 16 jaar mogelijk om voor twee verenigingen uit te komen. Dit betreft alleen spelers of speelsters die uitkomen in klassen van B categorie. Dispensatie verzoeken dienen schriftelijk ingediend te worden bij het KNVB districtskantoor.

——————

Directeur ‘amateurvoetbal’ Ruud Bruijnis (werkt meer dan 26 jaar bij de KNVB in Zeist) zegt over de ‘maatschappelijke taak’ van de bond: ,,We hebben het als KNVB ook mogelijk gemaakt dat kinderen van gescheiden ouders bij twee clubs lid kunnen zijn. Zodat ze altijd kunnen voetballen, of ze nu bij vader of bij moeder zijn. Ook dat is een maatschappelijke ontwikkeling waar we een antwoord op willen bieden.

Bron: Uit “Wat doe jij – ‘Basta! De tijd van wegkijken is voorbij’”; De officiële KNVB website – vrijdag, 27 januari 2006 15:10

——————
Commentaar Vaderkenniscentrum

Een goed initiatief van de KNVB dat hiermee haar maatschappelijke taak invult en meegaat met haar tijd. Wel een tweetal kanttekeningen:

1. De KNVB-clubs geven geen bijpassende korting aan gescheiden ouders en blijven dubbele lidmaatschapsgelden beuren:
De KNVB maakt de dubbele speelgerechtigdheid voor twee clubs voor kinderen voor gescheiden ouders dan weliswaar beperkt mogelijk, en dat is een goed initiatief, maar de KNVB geeft geen bijpassende korting en doet niets aan de nu vereiste dubbele lidmaatschapstarieven in verband met het vereiste lidmaatschap van twee clubs voor de kinderen van gescheiden ouders. Dat is mager. Vooral omdat de gescheiden ouders voor hun kind toch al tegen dubbele kleedkosten aan lopen die het voetballen voor twee clubs met verschillende teneues meebrengt voor hun kind.

2. Goede voorlichting op de KNVB website over deze dispensatieregeling voor kinderen van gescheiden ouders ontbreekt geheel:
Op de KNVB-site wordt nergens fatsoenlijke voorlichting gegeven aan de gescheiden ouders over het aanvragen van de dubbele speelgerechtigdheid voor hun kinderen. Hoe moeten zij dit dan weten? Alweer een minpuntje.