Onderzoeksoproep aan vaders van 10-14 maanden oude baby’s en peuters – De rol van vaders en moeders in de ontwikkeling van angst en zelfvertrouwen bij baby’s

De rol van vaders en moeders in de ontwikkeling van angst en zelfvertrouwen bij baby’s

Jonge kinderen worden met veel nieuwe en onbekende situaties geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan het ontmoeten van onbekenden of voor het eerst naar de crèche gaan. Kinderen tussen de tien en veertien maanden oud beginnen te kijken naar de reacties van anderen om te bepalen hoe zij zich in dit soort situaties moeten gedragen. Dit gedrag wordt ook wel ‘vraagkijken’ genoemd. Wanneer de ouder in een nieuwe of onbekende situatie zelfvertrouwen uitstraalt, zal de kans groter zijn dat het kind dit vertrouwen overneemt. Zo is in eerder onderzoek bijvoorbeeld gevonden dat baby’s zelfverzekerder reageren op een onbekend persoon als ze hun moeder vlak daarvoor zelfverzekerd hebben zien reageren op de onbekende dan wanneer ze hebben gezien dat hun moeder zich onzeker gedroeg.

Het meeste onderzoek naar vraagkijken is gedaan met moeders. Omdat vaders een steeds grotere rol zijn gaan spelen in de opvoeding van hun kinderen, is het belangrijk om ook te onderzoeken hoe het vraagkijken tussen baby’s en hun vaders verloopt in een onbekende situatie. Gaat dit precies hetzelfde als tussen moeders en hun baby’s?

Bij het instituut Child Development and Education van de Universiteit van Amsterdam is daarom een onderzoek gestart naar de ontwikkeling van angst en zelfvertrouwen bij baby’s en wat de mogelijke rol van vaders en moeders daarin is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door promovenda Eline Möller onder begeleiding van prof. dr. Susan Bögels en dr. Mirjana Majdandzic. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar kinderen die in de periode maart 2012 tot september 2012 tussen de 10 en 14 maanden oud zijn en hun beide ouders. We zijn specifiek op zoek naar kinderen die al wel kunnen kruipen maar nog niet kunnen lopen.

Hebt u interesse om met uw baby mee te doen aan het onderzoek of wilt u meer informatie over het onderzoek? Neemt u dan contact op met Eline Möller via (e-mail) of door te bellen naar 020 – 525 12 59.

De informatiebrochure van het onderzoek is hier te vinden !