400. Rechtszaak Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg tegen 14-jarige solozeilster Laura Dekker en haar vader van start

Laura Dekker

De 14-jarige Laura Dekker wil in haar eentje de wereld rondzeilen. Lees meer over haar plannen voor deze wereldreis met haar zeilboot Guppy op haar eigen website:

Inleiding

Laura heeft al veel ervaring met zeilen. Zo heeft ze al eens zeven weken alleen op zee gezeten en wil hoe dan ook gaan. Haar vader heeft vertrouwen in Laura’s wereldreis en heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat Laura goed voorbereid aan haar tocht kan beginnen.

Het Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming uit Utrecht (een instelling van minister Hirsch Ballin van Justitie) zijn daar echter zwaar op tegen omdat zij de reis te gevaarlijk vinden en geen vertrouwen hebben in Laura. Zij vinden ook dat zij het “beter weten” dan Laura en haar ouders. Meneer Richard Bakker van de Raad voor Kinderbescherming heeft daarom nu een rechtszaak aangespannen tegen Laura en haar vader.

De kinderbescherming en de jeugdzorg kunnen in Nederland namelijk met goedvinden van de kinderrechter kinderen zomaar bij hun ouders weghalen en hebben daarom deze rechtszaak tegen Laura en haar vader aangespannen om Laura bij haar vader weg te halen en uit huis te plaatsen (*), bij hun in een of ander tehuis of in een of ander wildvreemd pleeggezin.

De kinderrechter in Utrecht ging daar echter afgelopen augustus nog niet meteen mee akkoord en nam eerst een tijdelijke tussenmaatregel, waarin Laura nog wel bij haar vader kon blijven wonen maar wel al een zgn. Onder Toezicht Stelling (OTS) kreeg. Haar vader mag nu als ouder geen beslissingen meer over Laura nemen of iets wel of niet goed vinden, want daar gaan nu die “beterwetende” meneren en mevrouwen van de kinderbescherming en de jeugdzorg over.

De komende week beslist de kinderrechter definitief of Laura ook bij haar vader weggehaald zal worden en in een of andere instelling of een of ander wildvreemd pleeggezin zal worden geplaatst.

Zulk soort beslissingen over kinderen nemen kinderrechters op hun rechtbanken in Nederland het liefst stiekem achter gesloten deuren met de griffier als deurwachter voor de deur. Ze zeggen dan dat dat is om de privacy van Laura te beschermen, maar dat is natuurlijk wel een beetje een lachertje en een smoes, dat begrijpt iedereen. De kinderrechters en de kinderbescherming hebben liever geen pottenkijkers op de rechtbank en willen zich ook liever niet hoeven te verantwoorden.

Zij zeggen dan dat zij werken “in het belang van het kind” en zeggen van zichzelf dat zij dat het beste weten. Maar als je dan aan ze vraagt wat het “belang van het kind” dan precies is of waar ze dan op letten, dan gaan ze stotteren en krijg je geen enkel ander antwoord dan: “Daar gaat u niet over, dat weten wij het beste”. Vraag het ze maar eens. Ze doen dus eigenlijk maar wat. De ene keer dit, dan weer dat, net hoe hun muts staat. Daarom vinden veel kinderen en hun ouders de kinderbescherming, de jeugdzorg en de kinderrechters maar nare types die het achter hun ellebogen hebben. Ze zijn niet open en transparant, maar ze doen maar wat en zijn daarom niet te vertrouwen.

(*) Als kinderen door de kinderbescherming en jeugdzorg uit huis geplaatst worden, dan heet dat een Uit Huis Plaatsing of UHP.

Laura Dekker
NOS-Jeugdjournaal, zondag 25 augustus 2009

Laura Dekker
NOS-Jeugdjournaal, zondag 25 oktober 2009

Deze week beslist de Nederlandse rechter of ze binnenkort op wereldreis mag.

Zondag 25 oktober. 1 dag voordat Laura zelf aan de rechter moet vertellen hoe ze haar zeiltocht over de wereld wil gaan maken.

Laura Dekker
NOS-Jeugdjournaal, maandag 26 oktober 2009

Maandag 26 oktober begon de rechtszaak over Laura in Utrecht. De kinderrechter moet beslissen of ze nu wel of niet in haar eentje twee jaar lang rond de wereld mag zeilen.

Jeugdjournaal – Laura Dekker
Op deze pagina staan ook alle andere Jeugdjournaalfilmpjes over Laura.
http://www.nos.nl/jeugdjournaal/uitleg/Laura_Deker.html

Rechtszaak Laura van start

nu.nl/algemeen | ANP Uitgegeven: 26 oktober 2009 14:18

http://www.nu.nl/algemeen/2109559/rechtszaak-laura-van-start.html

UTRECHT – De rechtbank in Utrecht is maandagmiddag begonnen aan de zaak rond de 14-jarige zeilster Laura Dekker. Het meisje is van plan om solo rond de wereld te zeilen in twee jaar.

© ANP

De Raad voor de Kinderbescherming achtte de reis te gevaarlijk en spande in augustus een rechtszaak aan. De rechter deelde de twijfels van de raad over de plannen van de jonge zeilster en liet haar niet vertrekken.

De kinderrechter buigt zich maandag over de vraag of de tijdelijke ondertoezichtstelling (ots), waaronder Laura twee maanden geleden werd geplaatst, moet worden omgezet in permanent toezicht van jeugdzorg.

Onderzoek

De afgelopen tijd is onderzoek gedaan naar Laura en haar ouders. Op basis daarvan neemt de rechter een beslissing.

Laura en haar ouders zijn aanwezig bij de behandeling van de zaak.

ZIE OOK: